Instellingen

Defensie hervat schietoefeningen bij kazerne Zoutkamp

Militairen oefenen bij Zoutkamp
Militairen oefenen bij Zoutkamp © Jos Schuurman/FPS

Defensie gaat weer 'voorzichtig' schietoefeningen houden in de Marnewaard. De krijgsmacht was daarmee gestopt sinds er Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen in de naastgelegen Willem Lodewijk van Nassaukazerne.

Het ministerie van Defensie heeft overleg gevoerd met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en zegt te denken dat de oefeningen zo geregeld kunnen worden dat de evacuees er geen last van hebben.

Behalve in Zoutkamp worden ook de schietoefeningen bij de kazerne in het Gelderse Harskamp hervat. Ook daar worden sinds kort Afghaanse vluchtelingen opgevangen.

Defensie heeft oefenterreinen nodig

Vanwege de opvang werd sinds vorige week op beide oefenterreinen niet meer geschoten, maar volgens Defensie zijn beide locaties eigenlijk wel nodig om militairen 'goed getraind' te houden. Het ministerie denkt door geen zware wapens te gebruiken en buiten gehoorsafstand te blijven dat het mogelijk moet zijn om te oefenen zonder de evacuees uit het oorlogsgebied tot last te zijn.

Defensie onderhoudt naar eigen zeggen nauw contact met het COA en belooft goed in de gaten te houden of de evacuees geen last hebben van de oefeningen. Op de legerplaats in Harskamp werd sinds vorige week helemaal niet meer geoefend, in Zoutkamp waren alleen de schietoefeningen stilgelegd.