'Blikken vertellen de geschiedenis van onszelf'

Ze staat bekend als mevrouw Blik, omdat ze een bliktic heeft, en ze is de oprichtster van het blikmuseum in Uithuizermeeden. Deze week bestaat haar blikimperium alweer twintig jaar.
Carin van de Wal, alias mevrouw Blik, kreeg haar 'bliktic' toen ze zeven jaar oud was en bij haar oma op bezoek ging. Daar stonden ze dan: drie prachtig geïllustreerd blikken van de toenmalige kruidenier De Gruyter.
'Ze vertelden een verhaal, ze waren groot en schitterend om vast te houden', herinnert Van de Wal zich en toen ging het snel, haar blikkenobsessie liep uit de hand. Na jaren van verzamelen puilde het huis uit. De oplossing werd gevonden in een heus blikkenmuseum.

Niet alleen een gekke verzameltic

Twintig jaar geleden alweer werd museum Het Behouden Blik in Uithuizermeeden geopend. Zo'n 13.000 mensen namen er al een kijkje. Met boekpublicaties, exposities en folders houdt ze de interesse voor het antieke blik levend. 'Het is niet alleen maar een gekke verzameltic', benadrukt Van de Wal. 'Het gaat ook om het verhaal dat zo een blik vertelt. Eigenlijk kunnen wij van de blikken van levensmiddelen aflezen hoe onze samenleving zich heeft ontwikkeld. Mijn verzameling van 5000 blikken vertelt eigenlijk de geschiedenis van onszelf.'
Het Behouden Blik is geopend op donderdagen en op andere dagen via afspraak, de komende weken zijn er tal van festiviteiten gepland en verschijnt een nieuw boek over de geschiedenis van het blik, van de hand van mevrouw Blik.