Nieuwe stuw geplaatst in Lettelberterdiep: 'Ik geniet hiervan'

De stuw wordt met een kraan op de plek gehesen
De stuw wordt met een kraan op de plek gehesen © Jan Been/RTV Noord
In het Lettelberterdiep is dinsdagochtend een stuw geplaatst die ervoor moet zorgen dat in tijden van wateroverlast de waterbergingen De Drie Polders en De Dijken/Bakkerom vol kunnen lopen.
De werkzaamheden vonden plaats pal naast de snelweg A7 bij Midwolde. Om de stuw op zijn plek te krijgen werd een grote hijskraan ingezet.

Precies werkje

De stuw weegt een kleine veertig ton en is dinsdag in alle vroegte per dieplader aangevoerd vanuit Franeker. Het gevaarte is 7,5 meter breed en 3 meter hoog.
Van de kraanmachinist vergt het de nodige concentratie om de stalen constructie op zijn plek in het Lettelberterdiep te laten zakken. Aan weerszijden is tussen de landhoofden slecht vijf centimeter ruimte.
Zo werd de stuw geplaatst:
Nieuwe stuw geplaatst in Lettelberterdiep

'Genieten'

Projectleider Reinier Buringa van Waterschap Noorderzijlvest houdt de werkzaamheden nauwlettend in de gaten. 'Als civieltechnicus geniet ik van deze klus. Het komt niet zo vaak voor dat je een dergelijk project hebt.'
De zogeheten compartimenteringsstuw in het Lettelberterdiep is er een van twee die in het Westerkwartier wordt geplaatst. De andere wordt over een aantal weken geplaatst in het Hoendiep bij Enumatil. In tijden van extreme wateroverlast kunnen de stuwen worden gesloten om water naar de twee waterbergingen te laten stromen.
De stuw ligt op zijn plek
De stuw ligt op zijn plek © Jan Been/RTV Noord

Droge voeten

In die net aangelegde bergingen kunnen tijdelijk miljarden kubieke meters water worden opgeslagen. Buringa: 'Als waterschap is het een van onze taken om ervoor te zorgen dat we droge voeten houden. Door de klimaatverandering krijgen we te maken met extremer weer. Met de waterbergingen en deze stuwen willen we daarop voorbereid zijn.'
Het waterschap gaat beide stuwen eens per jaar testen.
Het Lettelberterdiep voert water af vanuit het Leekstermeer richting het Hoendiep bij Enumatil, daar komt het samen met het water dat via het Hoendiep vanuit Groningen en Hoogkerk wordt aangevoerd. Via het Van Starkenborghkanaal stroomt het verder naar zee.

Grotere plaatje

De aanleg van de stuw maakt onderdeel uit van grootschalige werkzaamheden in het Zuidelijk Westerkwartier. De provincie Groningen en Waterschap Noorderzijlvest leggen er waterbergingen aan en in combinatie met de ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden. Dat gebeurt bij de polder De Drie Polders bij Midwolde en bij de polders Bakkerom/De Dijken bij Boerakker.