Rechter: Afwijzen herbouw Welkoop Hoogezand onvoldoende gemotiveerd

De Welkoop brandde in 2017 af en wil herbouwen op de plek waar het toen afbrandde
De Welkoop brandde in 2017 af en wil herbouwen op de plek waar het toen afbrandde © 112Groningen / Marcel Klip
De rechter vindt dat de gemeente Midden-Groningen onvoldoende motiveert, waarom Welkoop geen nieuw pand mag bouwen aan de Van Spilbergenkade in Hoogezand. Daar werd in 2017 het oude pand door brand verwoest.
De gemeente moet nu opnieuw kijken naar de herbouwplannen van de winkelketen in Hoogezand.

Al jaren conflict

Al een paar jaar zijn Welkoop en de gemeente Midden-Groningen in conflict over die herbouw. Tot op de dag van vandaag heeft dat gemeente het geweigerd, omdat ze op die plek woningen willen realiseren. Oneerlijk, vindt de winkelketen, die zegt recht te hebben op herbouw vanwege het zogenaamde overgangsrecht.
Simpel uitgelegd: als je gebouw verloren gaat door een calamiteit, mag je het herbouwen. Ook al is dat niet meer mogelijk vanwege een nieuw bestemmingsplan. Het nieuwe gebouw moet dan wel 'qua oppervlakte, aard en omvang' hetzelfde zijn als het oude gebouw.
De restanten van de Welkoop na de brand
De restanten van de Welkoop na de brand © Dennis Venema
Dat laatste is de kern van de discussie. Want volgens de gemeente gaat de winkelketen er op vooruit met het nieuwe en modernere gebouw. Ook is de vloeroppervlakte van de winkel groter: zo'n honderd vierkante meter.
De winkelketen is het niet met de gemeente eens en vindt het nieuwe gebouw vergelijkbaar met het oude. Bovendien is het gebied waar gebouwd wordt zo'n tien vierkante meter kleiner dan het afgebrande gebouw
De rechter gaat nu mee in de beredenering van de winkelketen, want zo is de toename van winkelruimte 'zeer gering', stelt de rechter. Ook is er 'geen spraken van een intensivering' van de winkel.

Eerder al in voordeel winkelketen geadviseerd

Het is overigens niet voor het eerst dat Welkoop in het gelijk wordt gesteld. De onafhankelijke bezwaarschriftencommissie besloot eerder dat de bouwvergunning alsnog afgegeven moest worden. Het college van burgemeester en wethouders besloot om dat advies niet te volgen en alsnog de vergunning te weigeren.
Waarom? ‘Het was een optelsom van afwegingen’, legde wethouder José van Schie (PvdA) later uit. In 1996 zou al besloten zijn dat er geen nieuwe winkel meer mag komen op die plek. Bovendien benadrukte ze dat de gemeente naar voldoende alternatieve locaties heeft gezocht.
Later blijkt ook nog eens dat de gemeente de grond, waar de Welkoop wil herbouwen, aan het kopen is. Volgens de gemeente heeft de grondeigenaar de gemeente Midden-Groningen daarvoor benaderd.

Directeur Welkoop wil in gesprek met gemeentebestuur

Domien Andela, directeur van Agrifirm, het moederbedrijf van Welkoop, is blij met de uitspraak van de rechter: 'Ik neem aan dat de gemeente tot inkeer komt en nu de juiste beslissingen neemt', stelt hij in een eerste reactie.
'Maar het is ook wel wrang dat we ongeveer twee jaar verder zijn', geeft hij toe. 'Het heeft ons en de gemeente inmiddels tienduizenden euro's gekost.'
We moeten met de wethouder en burgemeester om tafel om dit op te lossen
Domien Andela - directeur Agrifirm (moederbedrijf Welkoop)
De directeur hoopt nu in gesprek te komen met het dagelijks bestuur van de gemeente. 'Procederen lost niks op. We moeten met de wethouder en burgemeester om tafel om dit op te lossen', stelt hij.

Reactie gemeente Midden-Groningen komt later

De gemeente kon dinsdag nog niet reageren op de uitspraak van de rechter, maar gaat dat wel doen. Een woordvoerder laat weten dat ze op dit moment de uitspraak nog aan het bestuderen zijn.
Binnen zes weken moet Midden-Groningen met een nieuw besluit komen over het verzoek voor herbouw van de winkel. Dat moet 'met inachtneming van deze uitspraak', zo staat in het vonnis van de rechter.