Schoenenzaak in Zuidhorn stopt na 22 jaar: ‘Een moeilijk moment’

Rene Stegenga stopt met zijn schoenenzaak in Zuidhorn
Rene Stegenga stopt met zijn schoenenzaak in Zuidhorn © Niels Timmerman/RTV Noord
Land Schoenmode verdwijnt uit de Hoofdstraat in Zuidhorn. De opkomst van online winkelen doet het ruim anderhalve eeuw oude familiebedrijf de das om.
‘Kom je mee? Hier moet je écht even bij zijn.’ Een medewerker roept eigenaar René Stegenga van Land Schoenmode in Zuidhorn de winkel in. De ruiten van het pand aan de Hoofdstraat zijn beplakt met bruin karton en er hangen posters: ‘Wij stoppen ermee’, staat er in koeienletters.

Bosje bloemen

De zaak is eigenlijk voor een paar dagen dicht. Toch stapt een vrouw de winkel binnen. Niet voor een paar nieuwe schoenen, maar om een bosje bloemen te overhandigen aan Stegenga. ‘Dat is een vaste klant die hier al jaren komt. Zo gaat het al dagen’, legt de Noordhorner uit. ‘In de supermarkt in het dorp klampen klanten zich aan mijn karretje vast om te vertellen hoe jammer ze het vinden. Dat emotioneert mij wel, ja.’
Ik kan het de klanten niet kwalijk nemen. Tijden veranderen
René Stegenga - eigenaar Land Schoenmode
Stegenga maakte dit weekend bekend dat hij na 22 jaar stopt met zijn schoenenzaak. De winkel draait niet eens zo onaardig, maar de ondernemer voorziet dat het de komende jaren steeds lastiger wordt om het hoofd boven water te houden.

'Heb je die kleur niet? Klik!'

‘Klanten komen bij wijze van spreken met hun telefoon in de hand de winkel binnen. “Heb je die kleur niet?” Klik! En ze bestellen de schoenen online. Daar kan ik niet tegen opboksen’, zegt Stegenga.
De ruiten van Land Schoenmode zijn afgeplakt
De ruiten van Land Schoenmode zijn afgeplakt © Niels Timmerman/RTV Noord
Volgens hem heeft de coronacrisis de overgang naar online winkelen versneld. Bovendien vinden schoenenmerken zelf steeds makkelijker hun weg naar de klant met eigen websites. ‘Dat is frustrerend’, zegt de winkelier. ‘Ik kan het de klanten niet kwalijk nemen. Tijden veranderen.’

Familiebedrijf van 151 jaar oud

Stegenga houdt de winkel open totdat hij zijn handel kwijt is, voor het einde van het jaar sluit de zaak definitief. Daarmee komt een einde aan een familiebedrijf van 151 jaar, dat ook gevestigd was in Kollum. In 1999 begon Stegenga als vijfde generatie een filiaal in Zuidhorn.
De winkelier is in januari op 46-jarige leeftijd ondernemer af. Hoe het dan verder gaat? Daar wil Stegenga niet al te veel over kwijt. ‘Dat komt wel goed. Ik ben nu op een leeftijd dat ik aan wat nieuws kan beginnen. Tegen die tijd heb ik een afspraak met een loopbaancoach, maar ik wil het hier eerst goed afsluiten.’
Het personeel, dat ziet zelf ook dat er dingen veranderen. Al waren ze wel verrast door het nieuws
René Stegenga
Daar is hij achter de schermen al een poosje mee bezig. Zijn vier personeelsleden over de sluiting vertellen was ‘een moeilijk moment’. Bovendien springt de vierde generatie van Land Schoenmode, in de vorm van Stegenga’s moeder, nog regelmatig bij in de winkel.

Hartstikke druk

‘Gelukkig begrijpt ze mijn keuze. En het personeel, dat ziet zelf ook dat er dingen veranderen. Al waren ze wel verrast door het nieuws’, aldus Stegenga.
Woensdag verdwijnt het bruine karton achter de ruiten en start de opheffingsverkoop. ‘Ik verwacht dat het hartstikke druk wordt, als ik de reacties zo hoor’, zegt Stegenga. ‘Wat ik het meest ga missen? Het persoonlijk advies geven aan klanten. Dat is het mooiste van dit vak.’