Instellingen

Onderzoek naar extra kosten zuidelijke ringweg duurt waarschijnlijk een jaar

Een luchtfoto van de zuidelijke ringweg
Een luchtfoto van de zuidelijke ringweg © Aanpak Ring Zuid

Het onderzoek naar de kostenoverschrijding bij de aanpak van de zuidelijke ringweg in Groningen zal vermoedelijk een jaar duren. Dat bleek tijdens een informatiebijeenkomst van Provinciale Staten.

Johan Remkes begint op 1 december als voorzitter van het onderzoeksteam. Tot dat moment is de geboren Groninger waarnemend gouverneur in Limburg.

‘Is Remkes de enige met de expertise?’

Oppositiepartij Partij voor het Noorden vroeg zich af waarom per se Remkes die rol moet vervullen: 'Waarom Remkes als hij niet eerder beschikbaar is? Is hij de enige die de allesbetreffende expertise heeft?', vroeg Leendert van der Laan zich af. Een exact antwoord kreeg het Statenlid niet op zijn vragen. Verantwoordelijk gedeputeerde Fleur Gräper (D66) liet wel weten dat het onderzoek al begonnen is.

'De commissie begint op 1 december, maar het is niet zo dat de hele wereld gaat zitten wachten totdat Remkes klaar is in Limburg', aldus de provinciebestuurder die benadrukte dat het verzamelen van informatie al van start is gegaan. 'Het beoordelen van die informatie zal dus op 1 december gaan gebeuren.'

'Niet nog een bak met vragen'

De commissie weet al op welke onderzoeksvragen ze een antwoord moeten formuleren. De SP wil weten of de politiek nog gedurende het onderzoek vragen kan toevoegen. Commissaris van de Koning René Paas (CDA) liet weten dat, dat niet de bedoeling is.

'Er is niet in de afspraken voorzien dat Provinciale Staten nog een bak met vragen naar binnen laten vliegen. Laat de commissie nu even zijn werk doen, de gestelde onderzoeksvragen zijn ook geen onzinnige vragen.'

De onderzoekscommissie zelf kan echter wel besluiten om onderzoeksvragen toe te voegen aan het onderzoek.