Internetgigant wil datacenter bouwen in Appingedam (update)

Komt Google, Microsoft of Apple naar Appingedam? Eén van de grote techbedrijven heeft vergevorderde plannen voor een nieuw datacentrum op bedrijventerrein Fivelpoort.
Om welke internetgigant het gaat, kan de projectontwikkelaar nog niet zeggen.

Honderd nieuwe arbeidsplaatsen

Het datacenter moet verrijzen tussen het Eemskanaal en de N33. Het bestaat uit twee gebouwen van in totaal twintig hectare groot. Er kunnen honderd medewerkers aan de slag.
Appingedam was tot nu toe nog niet in beeld voor de komst van datacenters. Volgens Martijn Doornbosch van projectontwikkelaar DPM Realiseert is de locatie erg geschikt:
'We hebben eerst nog gekeken naar de Eemshaven, maar op vrijwel alle locaties zit al een optie. Bij Appingedam wordt stroom opgewekt en is industriewater aanwezig om te koelen. De restwarmte kan naar andere bedrijven, dus dat is ideaal.'
Bedrijventerrein Fivelpoort in Appingedam
Bedrijventerrein Fivelpoort in Appingedam © ProNews

Stroom opslaan

Het totale gebied is dertig hectare. Aan de kant van het Eemskanaal moet een 'groene zone' komen met bomen en water. Op het dak van het datacenter komen zonnepanelen. Ook krijgt het datacenter batterijen waarmee stroom kan worden opgeslagen.
Het college van burgemeester en wethouders van Eemsdelta is enthousiast over het plan. 'Het datacenter zorgt voor directe en indirecte werkgelegenheid en geeft een boost aan het ict-onderwijs in deze regio', zegt wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta).
'Ons uitzicht is straks een gebouw van 15 meter hoog'

Omwonende Grietje Kroeze is niet blij met de plannen. 'We hebben hier bewust aangebouwd, omdat we landelijk wonen. En we willen ook graag het uitzicht behouden zoals het hier nu is. Maar helaas worden we nu geconfronteerd met de nieuwbouw van een datacenter, van 15 meter hoog. Dat is straks ons uitzicht, daar word je niet echt vrolijk van.'

'Ik vind het niet handig van de gemeente om het op deze manier te doen', zegt Kroeze. 'Het is weer door de strot duwen, dat moet je niet willen. Ga met de mensen in overleg. En compenseer dan de mensen waar het om gaat.'

Bekijk de kritiek op de plannen van buurtbewoner Grietje Kroeze:
'Ons uitzicht is straks op een 15 meter hoog bedrijfspand'

Geen nieuwe wind- of zonneparken nodig

Datacenters hebben over het algemeen veel stroom nodig. Volgens Groningen Seaports-directeur Cas König hoeven er geen nieuwe windmolens of zonneparken bij te komen voor het datacenter, omdat er in de omgeving al veel stroom wordt opgewekt.
'Het zorgt daarbij voor een verdere verduurzaming van Fivelpoort, omdat andere bedrijven in de omgeving met de restwarmte verwarmd kunnen worden. Dat is een impuls van het bedrijventerrein en daar zijn we erg gelukkig mee', zegt König.

Digitale infoavond

Voor de komst van het datacenter moet het bestemmingsplan worden aangepast. Mensen kunnen daar vanaf woensdag tot en met 30 september op reageren. Daarna moet de gemeenteraad nog besluiten of het plan door kan gaan.
De gemeente Eemsdelta houdt op donderdag 16 september een digitale infoavond over het plan. Op www.fivelpoort2.nl is het plan in te zien.
Bekijk hier het gesprek uit Noord Vandaag:
Plannen voor datacenter in Appingedam: 'Dit had niemand verwacht'
Dit bericht is geüpdatet met een reactie van directeur Cas König van Groningen Seaports en van omwonende Grietje Kroeze