Kruising bij Helperzoomtunnel wordt toch aangepakt

De kruising bij de Helperzoomtunnel in Groningen
De kruising bij de Helperzoomtunnel in Groningen © Elwin Baas/RTV Noord
De kruising van de Helperzoomtunnel en de Helperzoom wordt aangepast omdat het op dit moment niet veilig genoeg is. Fietsers die vanuit Haren richting de stad gaan, krijgen een eigen fietsoversteek. Die hebben ze op dit moment niet, waardoor ze zo'n beetje tegen het verkeer in moeten oversteken.
Het besluit om de kruising toch aan te passen, is niet in een paar weken genomen. Sinds de openstelling van de kruising in het voorjaar van 2020 klinkt er al kritiek. De gemeente noemde het eerst een kwestie van gewenning, maar die gewenning kwam er nooit. In augustus van datzelfde jaar deed de gemeente al aanpassingen.

Fietsers en auto's uit elkaar

Die tijdelijke oplossingen worden nu dus vervangen door een permanente aanpassing. 'We gaan nu de fietsers en het gemotoriseerde verkeer zo ver mogelijk uit elkaar houden', zegt wethouder van verkeer Philip Broeksma (GroenLinks). 'Er komt een tweede fietsoversteek en daardoor hoeven de fietsers vanuit Haren niet meer diagonaal over te steken.'
Volgens de stadsbestuurder zijn er het afgelopen jaar geen ongelukken geweest op de gewraakte kruising.

Helperzoom wordt fietsstraat

Niet alleen de kruising wordt veranderd, ook de Helperzoom wordt aangepakt. Die straat wordt een fietsstraat.
Dat betekent dat de maximale snelheid wordt verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur, de straat smaller wordt gemaakt en auto's er straks in principe 'te gast' zijn.

Nieuwe bomen

Ook wordt er 1500 vierkante meter groen toegevoegd. 'Op dit moment is de kwaliteit van veel bomen daar slecht en daarom gaan we allemaal nieuwe bomen planten. We gaan de straat in eerste instantie aanpakken vanaf de kruising tot de tunnel naar het station. Het gedeelte daarachter maakt deel uit van de aanpak van de zuidelijke ringweg. Het nieuwe Zuiderpark komt daar te liggen', zegt Broeksma.
De gemeenteraad heeft eerder al ingestemd met de aanpak van de Helperzoom.