Alle huurders in bevingsgebied krijgen deze maand 750 euro

De Wilgenbos in Uithuizen, waar veel huurwoningen tegen de vlakte gaan
De Wilgenbos in Uithuizen, waar veel huurwoningen tegen de vlakte gaan © Martin Drent/RTV Noord
Woon je in het aardbevingsgebied en huur je een huis van een woningcorporatie? Dan krijg je in september 750 euro die je vrij kunt besteden.
Dat maakte demissionair minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken woensdag bekend tijdens haar bezoek aan het gebied. Het gaat om meer dan 26.000 huishoudens in het aardbevingsgebied.

Compensatie voor jarenlange onzekerheid

Het bedrag is een eenmalige tegemoetkoming vanwege alle onzekerheid rondom de versterking. Een deel van de huizen is jarenlang niet aangepakt, omdat corporaties en huurders moesten wachten op de versterkingsadviezen.
Particuliere woningeigenaren worden gecompenseerd voor de waardedaling van hun woning. Dat loopt soms in de duizenden euro's. 'Huurders hebben dezelfde problemen en overlast. Daarom willen we ook huurders compenseren. Hiervoor trekken we twintig miljoen euro uit', zegt Ollongren.
De vergoeding is onderdeel van een sociaal plan waar de corporaties eind vorig jaar met de minister afspraken over maakten. Eerder werd al duidelijk dat huurders die naar een wisselwoning moeten een extra vergoeding krijgen. Er komt nog een regeling voor huurders die bijvoorbeeld een zelfgebouwde schuur in de tuin moeten achterlaten.
Het bezoek van Ollongren aan huurders in Uithuizen woensdag
Het bezoek van Ollongren aan huurders in Uithuizen woensdag © Martin Drent/RTV Noord

'Emotionele schadevergoeding'

Ollongren ging woensdag in gesprek met huurders in Uithuizen. Daar gaan honderden woningen tegen de vlakte vanwege de versterking, waaronder het huis van Miranda Slob. 'De 750 euro is een leuk extraatje, daar kunnen mensen hun huis van schilderen', zegt ze in een reactie. 'Ik zie het als emotionele schadevergoeding, aangezien sommigen al acht jaar in het traject zitten.'
Ze heeft de minister verteld dat veel mensen nog in onzekerheid zitten: 'Mensen moeten hun huis uit, maar weten niet waar ze terechtkomen. Sommigen willen naar een appartement of levensloopbestendige woning, maar de vraag is groter dan het aanbod. Dat geeft onzekerheid.'
Demissionair Ollongren geeft uitleg over de vergoedingen

Vertraging door nutsvoorzieningen

Ook corporaties geven aan dat de onzekerheid en het lange wachten huurders parten speelt. 'Sommige mensen moesten een halfjaar lang wachten tot ze weer naar hun nieuwe woning konden, omdat elektriciteit en water nog niet waren aangesloten. De huizen waren al klaar, dat is zo frustrerend', zei directeur Laura Broekhuizen van Groninger Huis.
Ollongren wil hierover in gesprek met de bouwsector: 'Dat is niet alleen een probleem in Groningen, maar in heel Nederland. Dat de nieuwbouw gerealiseerd is en dat je als huurder niet terug kunt, vind ik moeilijk uit te leggen. Ik ga kijken wat we daaraan kunnen doen.'

Wie hebben er recht op?

Huurders hoeven niets te doen om in aanmerking te komen voor de 750 euro. Alle hoofdhuurders die op 1 juli 2021 ingeschreven stonden bij een corporatie, krijgen het geld. Ze krijgen volgende week een brief hierover en in de loop van september het bedrag op hun rekening gestort.
Het gaat om alle huurwoningen die in de versterkingsopgave zitten of die in het gebied wonen waar de waardedalingsregeling geldt. Op de website van het Instituut Mijnbouwschade Groningen is te zien welke postcodes hiervoor in aanmerking komen. Daarnaast krijgen huurders in Oldambt met de postcodes 9679, 9681 en 9682 de vergoeding.