Eigenaren prostitutiepanden Stad willen niets met seksbedrijf te maken hebben

Prostitutiepanden aan de Nieuwstad in Stad
Prostitutiepanden aan de Nieuwstad in Stad © NOS
De Raad van State heeft zich woensdag gebogen over een conflict tussen de gemeente Groningen en twee eigenaren van een aantal prostitutiepanden in de Groningse binnenstad. Inzet is de vraag wie de exploitatievergunning voor de panden moet aanvragen: de eigenaren of de beheerders.
'Ik verhuur alleen panden en heb verder helemaal niets met prostitutie of seksbedrijven te maken', zei een van de twee eigenaren tijdens de zitting in Den Haag. Ze hopen de Raad van State ervan te overtuigen dat burgemeester Schuiling op het verkeerde spoor zit met zijn vergunningenbeleid.

Onderverhuur

Schuiling wil alleen nog exploitatievergunningen verlenen aan diegenen die het meeste verdienen aan de prostitutie. Dat zijn de eigenaar-verhuurders van de panden en niet de beheerders, die op hun beurt peeskamers onderverhuren aan de prostituees, aldus het betoog van de advocaat van de gemeente.

'Pandeigenaren trekken aan de touwtjes'

Volgens de gemeente komt meer dan negentig procent van de opbrengsten van de prostitutie bij de pandeigenaren terecht. De burgemeester wil grip krijgen op degenen die echt aan de touwtjes trekken en het meeste geld verdienen aan de prostitutie.
Tijdens de rechtszaak bleek dat één van de eigenaren ruim 7.200 euro per week voor zeventien verhuurde ramen en drie appartementen opstrijkt. Om die reden ziet de burgemeester de pandeigenaren als de echte exploitanten van de seksbedrijven. Die moeten dan ook maar een exploitatievergunning aanvragen, is zijn redenatie.

Schone lakens en verse condooms

De pandeigenaren willen dat absoluut niet, omdat ze naar eigen zeggen helemaal niets te maken willen hebben met het dagelijkse reilen en zeilen van een seks- en prostitutiebedrijf. 'Daarvoor zijn de beheerders op de werkvloer. Die houden alles in de gaten, zorgen voor schone lakens, verse condooms en de veiligheid van de werkende dames. Ik ben nu 72 jaar en veel te oud om nog op straat als beheerder rond te lopen. Als ik een duw krijg val ik al om', zei een pandeigenaar tijdens de zitting.

'Het gaat al twintig jaar prima'

'Twintig jaar geleden droeg de gemeente mij juist op om een beheerder aan te stellen. En nu zou ik het opeens allemaal weer zelf moeten doen. Onzin, de burgemeester wil een probleem op lossen dat er niet is. Het gaat al twintig jaar prima, niks aan de hand. Nee, er speelt iets anders. Er is een verborgen agenda. De burgemeester zit met de fiscus aan tafel. Want als exploitant moet ik straks veel meer belasting gaan betalen dan als verhuurder. Dat is volgens mij de echte reden van deze aanpak.'

Europees mededingingsbeleid

Volgens de advocaten van de pandeigenaren is het vergunningenbeleid sowieso in strijd met het Europese mededingingsbeleid. Overigens was het de burgemeester die woensdag bij de Raad van State in hoger beroep ging tegen twee uitspraken van de Groningse bestuursrechter. Die had de pandeigenaren eerder in het gelijk gesteld.
De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.