Instellingen

Voormalig azc Bellingwolde niet in beeld voor oplossen ruimtegebrek COA

Het COA verkoopt het voormalige azc in Bellingwolde
Het COA verkoopt het voormalige azc in Bellingwolde © Martijn Klungel/RTV Noord

De Grenshof, het voormalige asielzoekerscentrum in Bellingwolde, is op dit moment niet in beeld om capaciteitstekorten bij het COA op te lossen.

In plaats daarvan willen Groningse burgemeesters inzetten op het realiseren van woningen voor statushouders. Dat heeft burgemeester Jaap Velema van Westerwolde woensdagavond bekendgemaakt.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is naarstig op zoek naar extra opvangplekken, dat komt onder andere omdat statushouders lastig gehuisvest kunnen worden. Ze blijven daarom langer dan normaal in een asielzoekerscentrum.

Ongeveer een derde van de totale capaciteit van het COA wordt nu gebruikt voor de opvang van statushouders, dat zijn vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Het zijn er zo'n 11.000 op in totaal 27.000 plekken.

Voormalig azc openstellen

Recent hebben de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een brief gestuurd. Daarin werd aan gemeenten gevraagd of ze extra opvangcapaciteit kunnen leveren. Ook werd gevraagd of gemeentes huisvesting kunnen regelen voor statushouders.

Voor GroenLinks Westerwolde was dat reden om een oproep te doen: 'Gooi azc Bellingwolde open'. De partij vindt dat alle leegstaande asielzoekerscentra opnieuw opgesteld zouden moeten worden.

We kijken naar de mogelijkheid om versneld woonruimte te realiseren voor statushouders
Jaap Velema - burgemeester Westerwolde

Burgemeester Jaap Velema zegt dat daar dus op dit moment niet naar wordt gekeken. De burgemeesters in Groningen praten samen met de provincie over de brief van het kabinet. Inmiddels hebben ze daar al twee keer over gesproken.

'Landelijk en ook binnen de provincie Groningen wordt gekeken naar de mogelijkheid om versneld woonruimte te realiseren voor statushouders', licht Velema toe. 'Daarmee wordt het probleem van het COA opgelost.'

Geen extra opvangplekken

Overigens openbaart Velema ook dat Groningse burgemeesters van mening zijn dat er geen extra opvangplekken moeten komen, specifiek voor Afghanen.

'Dat geeft een scheef beeld ten opzichte van mensen die al twee of drie jaar bij het COA verblijven en nog niet kunnen doorstromen naar de gemeente', aldus Velema. 'Voor die groep wordt ook niet specifiek opvang gevraagd.'

De Grenshof staat te koop en is 'onder optie'

De Grenshof, het voormalige azc van Bellingwolde, staat ook te koop en het is inmiddels 'onder optie'. COA heeft het te koop gezet omdat de gemeente Westerwolde al eerder aangaf dat ze de heropening van het azc in Bellingwolde niet zien zitten.

Op 7 september praten Groningse burgemeesters opnieuw over de brief van de minister en staatssecretaris. Er gaat dan uiterlijk op 30 september een brief naar Den Haag.