Politieke eensgezindheid over komst van studentencampus: 'Waarom niet sneller?'

Naast studeren kunnen studenten straks ook wonen op Zernike
Naast studeren kunnen studenten straks ook wonen op Zernike © Martin Drent/RTV Noord
Een meerderheid van de Groninger gemeenteraad is van mening dat er tempo gemaakt moet worden met de bouw van een campus op Zernike. De wethouder wil ook sneller, maar denkt dat sneller bouwen bijna onmogelijk is.
Binnen de Groninger coalitie is D66 het meest kritisch over het bouwtempo van de campusplannen. De wethouder wil in 2025 beginnen met de bouw van 1000 tot 2000 woningen, coalitiepartner D66 denk daar anders over.
'We zijn benieuwd waarom het college dat jaartal opschrijft en waarom het niet sneller kan', zegt Tom Rustebiel. Coalitiepartij PvdA denkt ook dat sneller bouwen wenselijk is, maar vraagt zich af of dat wel mogelijk is. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) sluit zich daarbij aan.
'We hebben op Zernike niet te maken met een grasveld waarop we kunnen bouwen, op dit moment is het een parkeerterrein. Daarnaast is het bouwen van een woontoren sneller dan de woningbouw die we hier voor ogen hebben. Daarnaast heb je te maken met het wijzigen van een bestemmingsplan en het planologische deel. Dat kost tijd en dan ben je zo 4 jaar verder', aldus de stadsbestuurder.

Al jaren onderwerp van gesprek

Er wordt inmiddels al enkele jaren gesproken over woningbouw op Zernike. Oppositiepartij SP sprak zich eerder uit voor 5000 woningen, maar dat werd de wethouder te gortig. Het stadsbestuur wil naast woningen ook winkeltjes en horeca mogelijk maken, daar is nu nog geen sprake van.
De campus moet een mooie verblijfplek worden
Geeske de Vries - VVD
SP-leider Jimmy Dijk wil net als D66 zien dat de gemeente harder gaat lopen met dit dossier. 'Er moet zo snel mogelijk gesproken worden over concrete aantallen van woningen en over een concreet moment.' Van der Schaaf beloofde rond de jaarwisseling met een duidelijk plan te komen.
Partijen zijn het erover eens dat er niet enkel en alleen woningbouw moet komen op Zernike, er moet eveneens ruimte zijn voor horeca. 'De campus moet een mooie verblijfplek worden met een cafeetje, restaurantje en een supermarkt. Het moet een fijne plek worden, ook in de avond en nacht. Nu is het er een beetje doods', zegt Geeske de Vries namens de VVD.

Bouwen, maar voor wie?

Dan is de vraag: wie gaan er wonen? Coalitiepartij PvdA is van mening dat het niet 'extreem eenzijdig' ontwikkeld moet worden. 'Er zouden zowel Nederlandse als internationale studenten moeten wonen. Het gaat primair om woningen voor studenten, maar er zitten ook veel bedrijfjes en misschien willen er ook wel medewerkers van de universiteit en promovendi wonen.'
Wij moeten als raad meer doen
Hans Moerkerk - 100% Groningen
Verantwoordelijk wethouder Van der Schaaf wil eveneens niet enkel voor studenten bouwen. 'We denken ook aan woningen voor expats en mensen die op Zernike werken. Dat betekent niet dat er peperdure appartementen gaan komen.'
GroenLinks ziet het in ieder geval niet zitten dat enkel en alleen internationale studenten op Zernike gaan wonen. Die studenten zijn in de meeste gevallen voor een studietijd van enkele maanden in Groningen. De partij is huiverig voor kortstondige kamerverhuur. De grootste partij van Groningen was eerder geen voorstander van een campus, maar mede door de oververhitte woningmarkt zijn ze van inzicht veranderd. Naast GroenLinks waren SP en Partij voor de Dieren in het verleden eveneens niet voor de komst van een campus.

'Ook zelf ontwikkelen'

De beoogde grond die bebouwd moet worden is niet in handen van de gemeente Groningen, maar eigendom van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. 100% Groningen-raadslid Hans Moerkerk vindt dat de gemeente ook op gemeentelijke grond een campus moet bouwen. 'De campus dient een model van de universiteit, wij moeten als raad meer doen. Als de campus is gebouwd op Zernike zijn wij nog niet klaar met de problemen rondom studenten.'