Schier geeft duidelijk signaal aan minister: blijf van ons eiland af

Stef Blok in gesprek met Natuurmonumenten op Schiermonnikoog
Stef Blok in gesprek met Natuurmonumenten op Schiermonnikoog © Auke Zeldenrust/Omrop Fryslân
Een stroomkabel dwars door de oostkant van Schiermonnikoog en de dreiging van gaswinning. De eilanders maken zich zorgen en dat hebben ze donderdag laten weten tijdens een bezoek van demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken.
‘De boodschap was heel duidelijk’, vertelt verslaggever Auke Zeldenrust van Omrop Fryslân: ‘Blijf van de natuur af en blijf van ons eiland af’.
Duidelijk signaal van Schier aan minister Blok

Windmolenpark op zee

De stroomkabel is nodig voor een nieuw windmolenpark op zee. Dat wordt 80 kilometer uit de kust van Groningen en ten westen van het bestaande windmolenpark van Gemini gebouwd.
Wel komt er nog een onderzoek naar de noodzaak van de kabel. Eerder zei de minister dat het ‘fantastisch’ zou zijn als zou blijken dat de kabel niet nodig is.
Demonstranten op Schiermonnikoog tijdens het bezoek van Stef Blok
Demonstranten op Schiermonnikoog tijdens het bezoek van Stef Blok © Auke Zeldenrust/Omrop Fryslân

'Dé cafetaria voor vogels'

Blok werd donderdag met een trekker naar paal 16 gebracht, waar de sleuven voor de stroomkabel moeten komen. Ook heeft hij gesproken met de Waddenvereniging, met Natuurmonumenten en met de gemeente.
Blok is uitgelegd dat het oostelijk punt van Schiermonnikoog een belangrijk foerageergebied is voor de vogels op het eiland. De natuurverenigingen noemen het ‘dé cafetaria voor vogels’. Ook heeft de minister te horen gekregen dat het economisch belang van de natuur groot is. Toeristen komen naar Schiermonnikoog vanwege de natuur.
Blok luisterde naar zijn gesprekspartners, maar maakte ook duidelijk dat het de vraag is hoe lang hij nog blijft, aangezien hij demissionair minister is.