'Datacenter Appingedam wordt uitbreiding van Google'

Impressie van het nieuwe datacenter in Appingedam
Impressie van het nieuwe datacenter in Appingedam © Team4 Architecten (bewerkt)
Google is betrokken bij de plannen voor een nieuw datacentrum in Appingedam. Het wordt een uitbreiding van het al bestaande datacenter in de Eemshaven.
Dat melden bronnen aan RTV Noord.

Nog geen handtekening gezet

Woensdag werd bekendgemaakt dat er verregaande plannen zijn voor de bouw van een datacentrum op bedrijventerrein Fivelpoort in Appingedam. Het bestaat uit twee gebouwen van in totaal twintig hectare groot. Het datacenter moet verrijzen tussen het Eemskanaal en de N33.
Een woordvoerder van Google kan de komst naar Appingedam niet bevestigen. Ook projectontwikkelaar DPM Realiseert wil niet zeggen of het inderdaad om de Amerikaanse internetgigant gaat. Het koopcontract is nog niet getekend en tot die tijd worden er geen namen genoemd.
Bij de bekendmaking liet woordvoerder Martijn Doornbosch van DPM wel weten dat het om 'één van de big five' gaat, zoals Google, Microsoft of Apple. Google heeft eerder dit jaar ook al grond gekocht in Winschoten.

Plan zorgt voor vreugde en kritiek

Het gemeentebestuur van Eemsdelta is enthousiast over het plan, omdat het datacenter honderd banen oplevert. Volgens de ontwikkelaar kunnen mensen met verschillende opleidingsniveaus er werken. Er komt een koppeling met het ict-onderwijs in de regio. De restwarmte van het datacenter kan gebruikt worden om omliggende bedrijven te verwarmen.
Er klinkt ook kritiek op de plannen. Een omwonende liet weten bepaald niet blij te zijn, omdat zij straks uitzicht heeft op gebouwen van vijftien meter hoog. De ontwikkelaar wil aan de kant van de huizen bomen planten om het zicht enigszins te ontnemen.
Er zouden bomen om het datacenter komen, zodat het minder zou opvallen in het landschap
Er zouden bomen om het datacenter komen, zodat het minder zou opvallen in het landschap © Team4 Architecten

Infoavond

Het is nog niet zeker dat het datacentrum er komt. De raad moet het bestemmingsplan nog aanpassen. Belanghebbenden kunnen tot eind deze maand bezwaar maken. Op donderdag 16 september is er voor omwonenden een informatieavond over het plan.
Als het doorgaat, zal de bouw van het datacenter eind volgend jaar of begin 2023 beginnen.