Instellingen

Prikken in de kerk: 'Ik wil anderen niet in gevaar brengen'

In de Martinikerk in Groningen konden studenten donderdagmiddag zich laten vaccineren
In de Martinikerk in Groningen konden studenten donderdagmiddag zich laten vaccineren © RTV Noord

Een vaccinatie krijgen in de kerk: die mogelijkheid krijg je niet elke dag. In de Martinikerk in de stad Groningen konden studenten donderdagmiddag hun kans grijpen bij een zogenoemde pop-up priklocatie van de GGD.

De tijdelijke priklocatie was onderdeel van de informatiemarkt voor de nieuwe lichting studenten, waar donderdag zo'n 1200 studenten op afkwamen.

Zo ging het pop-up vaccineren in de kerk eraan toe:

Pop-up prikplek in de kerk

Geïnteresseerden konden zonder afspraak naar binnen lopen om een Janssen-coronavaccinatie te krijgen. Wel moesten ze een identiteitsbewijs laten zien.

'Drempel zo laag mogelijk maken'

GGD Groningen biedt studenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen (RUG) met de pop-up priklocaties extra vaccinatiemogelijkheden. Doel is om zoveel mogelijk (internationale) studenten te beschermen tegen het coronavirus.

'We kunnen niet zien wie wel of niet gevaccineerd is', zegt Hanneke Mensink van GGD Groningen. 'Wat we wel kunnen doen is de drempel zo laag mogelijk maken om je te laten vaccineren.'

Andere niet in gevaar brengen

'Ze komen overal vandaan', zegt Samantha Jansen van de RUG. 'We hebben op onze universiteit 120 verschillende nationaliteiten, dat zie je hier ook terug.'

Alex uit Luxemburg is één van de internationale studenten die in de kerk de Janssen-prik laat zetten. 'Ik heb al corona gehad en heb een bewijs van herstel, maar ik wil anderen op de universiteit niet in gevaar brengen', licht hij zijn motivatie toe.