Instellingen

Op 11 september nieuwe acties van Unmute Us: 'Nog harder op de trom slaan'

Organisatoren van Groningse festivals lopen mee met de protestmars
Organisatoren van Groningse festivals lopen mee met de protestmars © Mario Miskovic/RTV Noord

Vooraf was er al weinig vertrouwen en nu het gesprek van de evenementenbranche met de demissionaire ministersploeg niks concreets heeft opgeleverd, komen er nieuwe acties van Unmute Us. Op 11 september, onder meer in de stad Groningen.

'Het was een gesprek in een goede sfeer en ook wel constructief, maar er zijn geen toezeggingen gedaan', zegt Ebel Jan van Dijk, directeur van Bevrijdingsfestival Groningen en betrokken bij Unmute Us. Zelf was hij niet bij het gesprek aanwezig; hij is bijgepraat door een vertegenwoordiger die wel aan tafel zat.

Kabinet zegt 'argumenten mee te nemen in besluitvorming'

Van Dijk: 'Wat wel is gezegd, is in lijn met gesprekken die al anderhalf jaar lopen, dus het protest gaat door.' De evenementenbranche én bezoekers willen met de acties het kabinet oproepen festivals en evenementen weer open te stellen.

Bij het gesprek waren justitieminister Ferd Grapperhaus, coronaminister Hugo de Jonge, cultuurminister Ingrid van Engelshoven en minister Stef Blok van Economische Zaken aanwezig. Namens de evenementenbranche waren Unmute Us en de Alliantie van Evenementenbouwers aanwezig.

De bewindslieden hebben de evenementenbranche wel beloofd 'de argumenten mee te nemen in hun besluitvorming richting de volgende persconferentie op 14 september'.

Een demonstrant houdt een protestbord omhoog
Een demonstrant houdt een protestbord omhoog © Mario Miskovic/RTV Noord

'Niet meer wachten'

'We kunnen wel weer wachten, maar dat willen we niet', reageert Van Dijk. 'Vandaag komen er zeventigduizend mensen naar Zandvoort voor de Formule 1, dat gaat morgen en zondag ook gebeuren. In de ons omringende landen vinden wel gewoon festivals plaats', zegt hij over de in de ogen van de sector scheve maatregelen in Nederland.

'Wij laten op 11 september weer van ons horen, met een positief geluid. Zoals men vanuit onze sector gewend is. Wij voelen heel sterk de behoefte om nog harder op de trom te slaan en verwachten ook dat er nog meer mensen komen.'

Op 21 augustus gingen er verspreid over het land zo'n zeventigduizend mensen voor de actie de straat op. 'Ik verwacht dat we nu wel richting het dubbele gaan', zegt Van Dijk. 'Wij willen per direct open, zonder restricties. En de steunmaatregelen voor onze sector behouden.'

Zo verliep het protest in augustus:

Muzikale protestactie Unmute Us trekt door straten van Groningse binnenstad