Henk Helmantel krijgt belangrijke kunstprijs: 'Zijn werk is actueler dan ooit'

Henk Helmantel
Henk Helmantel © Sake Elzinga
Kunstenaar Henk Helmantel uit Westeremden krijgt vrijdagmiddag de Sacha Tanja Penning in het Drents Museum uitgereikt. Het is een van de belangrijkste prijzen voor figuratieve kunst in Nederland.
Er loopt momenteel een expositie van Helmantel in het Asser Museum. De werken zijn er tot en met zondag nog te zien.

Geldbedrag en 'een diepe buiging'

De penning wordt voor de achttiende keer uitgereikt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een penning ontworpen door kunstenaar Guus Hellegers. Oud-directeur van het Rijksmuseum en geboren Veendammer Wim Pijbes rijkt de prijs vrijdagmiddag uit aan Helmantel.
Dit jaar is de onderscheiding vooral bedoeld als oeuvreprijs en als 'diepe buiging voor een kunstenaar die al ruim zestig jaar haast stoïcijns zijn eigen realistische pad kiest', aldus de jury. Alle juryleden waren unaniem in hun oordeel: deze schilder had de penning al jaren geleden verdiend.

Wie is Sacha Tanja?

De naamgever van de penning - Sacha Tanja (1942-2004), oud-hoofdconservator ING Collectie - heeft zich jarenlang ingespannen voor de promotie en stimulering van hedendaagse figuratieve kunst in Nederland.
In 2005 is ter nagedachtenis aan haar de Sacha Tanja Penning in het leven geroepen. De penning vormt een jaarlijks terugkerend eerbetoon aan een kunstenaar, persoon of instantie die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de figuratieve kunst in Nederland.