Scooterjeugd Westpoort wil eigen plek: 'Huidige situatie zorgt voor gevaar'

Leon van Soldt.
Leon van Soldt. © Martijn Klungel/RTV Noord
Jongeren die met hun scooter samenkomen op industrieterrein Westpoort in de stad Groningen, willen een eigen plek waar ze kunnen hangen en stunten.
Afgelopen zondag was weer sprake van een kat-en-muisspel tussen de politie en de scooterjeugd. Het eindigde in de inbeslagname van één scooter. ‘Hoe dit nu gaat zorgt alleen maar voor gevaarlijke situaties en overlast’, zegt Leon van Soldt namens de groep jongeren.
De wens voor een eigen plek komt in een stroomversnelling door het ongeluk van een week geleden. Eén van de jongeren ging - volgens het verhaal van de groep jongens - onderuit. Hij is zwaargewond geraakt en houdt er waarschijnlijk een dwarslaesie aan over.

Jongeren kijken naar gedoogplek Zwolle

Volgens Leon van Soldt wordt het te gek. In een brief aan de wethouder en raadsleden van de gemeente Groningen, roept hij op om op zoek te gaan naar een plek waar de jongens kunnen samenkomen. Het gaat volgens Van Soldt om een groep van in totaal 250 jongeren, zo staat in de brief.
‘In de gemeente Zwolle hebben de jongeren een wielerbaan gekregen’, zegt Van Soldt. ‘Sinds zij op de wielerbaan zitten, zijn er geen ernstige ongelukken meer gebeurd. Ook heeft de buurt daar geen overlast meer.’
Scooterjeugd Westpoort wil eigen plek

Politie komt zondagmiddag langs

‘Hoe het bij ons nu gaat, zorgt voor stress’, zegt de scooterrijder, terwijl jongens achter hem een undercover politieauto hebben gespot. Ook belt iemand van de groep op en meldt dat hij verderop een boete heeft gekregen.
De groep wordt opeens een stuk alerter en een enkeling besluit zijn scooter, die waarschijnlijk opgevoerd is, in het hoge gras te verstoppen. ‘Dit soort stress zorgt voor chaos’, vertelt Van Soldt. ‘En dan gaat het mis.'
Regelmatig rijden er scooters op één wiel, ze trekken een wheelie, over de Manchesterweg in de stad. Wie de weg komt inrijden ziet een wegdek vol met bandensporen.
Het is onze hobby, dus waarom zouden we daar mee stoppen?
Leon van Soldt - Bikelife community 'Teamshab050'
Of ze wel eens hebben overwogen om te stoppen met het stunten omdat het illegaal is? Een duidelijk ‘nee’, volgens Van Soldt. ‘Het is onze hobby, dus waarom zouden we daar mee stoppen?’
Bovendien zouden de bijeenkomsten een positief effect hebben op de jongeren. ‘Er zitten ook mensen in de groep die crimineel waren. Doordat ze nu een bike hebben gevonden, komen die mensen van het slechte pad af.’

Politie neemt scooter in beslag

Al snel gebeurt er iets waar de jongeren al bang voor waren. Eén van de scooterrijders wordt staande gehouden en de scooter, zonder kentekenplaat, wordt in beslag genomen. Daarop verzamelt de groep van zo’n twintig jongeren zich om de betreffende agent.
Enkele jongeren laten duidelijk merken dat ze het er niet mee eens zijn. Even later komen er extra politieauto’s bij, waardoor er in totaal vijf politievoertuigen in de straat staan. ‘Maak foto’s van die gasten’, zegt een agent die de in beslag genomen scooter in een politiebus plaatst.

Politie en jongeren geen vriendjes

Je hoeft geen expert te zijn om te zien dat de jongeren en de politie geen vrienden zijn. Niet lang daarna staan de agenten en de jongeren beiden met mobiele telefoons in de handen om elkaar vast te leggen.
Een gesprek tussen de jongeren en de politie is er volgens Van Soldt nooit geweest. Met het versturen van de brief hoopt hij dat hij in gesprek komt met het gemeentebestuur. ‘Ik heb er vertrouwen in dat het gesprek er komt’, zegt hij.
En als dat gesprek er niet komt? ‘Dan blijven we bij elkaar komen op deze of op een andere plek, want we gaan niet stoppen met onze hobby’, zegt Van Soldt.