Actieplan om akkervogels in Groningen beter te beschermen

Een grauwe kiekendief
Een grauwe kiekendief © Flickr (Creative Commons)/Rob Zweers
Zestien organisaties hebben een manifest opgesteld waarin ze afspreken om akkervogels in onze provincie beter te beschermen. Er moet nog dit jaar een actieplan komen.
Het aantal akkervogels is de laatste decennia achteruit gegaan, al lijkt dat de laatste jaren volgens de ondertekenaars te stabiliseren. 'Zij het op een laag niveau. Nu is de tijd gekomen om toe te werken naar vitale en veerkrachtige populaties in volwaardige akkervogellandschappen. Groningen loopt in het akkervogelbeheer voorop; verschillende partijen nemen hierin goede initiatieven. Door afstemming en samenwerking kunnen de resultaten verder worden verbeterd.'

Hulp van boeren is nodig

In het actieplan komt te staan hoe de verbetering van de akkervogelstand vorm krijgt. Dat moet onder meer gebeuren door boeren, akkerbouwers en melkveehouders te stimuleren akkervogelvriendelijker te werken. Ook moet kennis en onderzoek over akkervogels verbeterd worden.
Daarnaast moeten de belangrijkste leefgebieden van akkervogels in onze provincie - zoals de grauwe kiekendief, gele kwikstaart en veldleeuwerik - verbeterd worden. Het plan richt zich met name op de Veenkoloniën, Westerwolde en de open kleigebieden

Wie zijn de ondertekenaars?

Tot de zestien ondertekenaars behoren onder meer LTO Noord, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Groningen en Het Groninger Landschap.