'Half Oost-Groningen vol zonnepanelen? Dan slaat de krimp veel harder toe'

Oost-Groninger bestuurders moeten zich met de keuze voor grootschalige zonneparken niet laten leiden door de korte termijn, maar juist de mogelijke gevolgen op lange termijn onder ogen zien. Daarvoor waarschuwt wethouder Hennie Hemmes van de gemeente Pekela.
In de podcast Voorwaarts Voorwaarts van RTV Noord reageert Hemmes op de overweging van het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) om op korte termijn 20 miljoen euro via een groot zonnepark van PowerField te verkrijgen. De Pekelder wethouder waarschuwt daarbij wel voor de gevolgen op langere termijn.
‘Als je half Oost-Groningen vol legt met zonnepanelen ben ik bang dat de krimp nog veel harder toeslaat’, stelt Hemmes. ‘Je moet niet op de korte termijn aan die paar centen denken. Het is eenmalig geld, op de lange termijn is het de doodsteek voor deze regio.’ Hemmes vreest dat de toenemende belangstelling op de huizenmarkt in Oost-Groningen vanuit andere delen uit ons land dan tijdelijk zal zijn.
Vlnr: Loek Mulder, wethouder Hennie Hemmes en lector Elles Bulder
Vlnr: Loek Mulder, wethouder Hennie Hemmes en lector Elles Bulder © Martijn Folkers/RTV Noord
Hij krijgt bijval van Elles Bulder uit Scheemda, lector leefomgeving in transitie aan de Hanzehogeschool Groningen, die stelt dat de gemeente Oldambt bij de discussie rond het zonnepark voor het OZG prioriteiten moet stellen.
‘Het is belangrijk dat je als regio je prioriteiten helder moet hebben’, legt Bulder. ‘Voor de gemeente Oldambt is toerisme heel belangrijk. Maar als je in dat weidse landschap, een van de karakteristieken van de graanrepubliek, grote zonneparken gaat bouwen, doet dat afbreuk aan je eigen initiële plannen.’
Bulder geeft toe dat het voor lokale politici een worsteling kan zijn. ‘Het is aan de andere kant ook heel aantrekkelijk, omdat de zorg ook heel belangrijk is. En als je als het OZG een enorm gat in je begroting hebt, dan is dat een lastige afweging. Ik ben blij dat ik ‘m niet hoef te maken, maar ik zou vasthouden aan de plannen waar je ook al veel in hebt geïnvesteerd, zoals cultuur en toerisme. Daar past dit niet bij.’
Hemmes hoopt dat het plan van het OZG en PowerField kan worden gekeerd. ‘Op de achtergrond ben je daar altijd mee bezig. Ik zie wel een uitdaging voor na mijn politieke carrière’, knipoogt hij. ‘Groningen is mij lief, Oost-Groningen is mij heel erg lief, ik heb me er 24 jaar voor ingezet. Ik zie nu met vreze toe dat de Powerfields van deze wereld onze provincie naar de Filistijnen helpen. Daar ga ik me wel tegen verzetten.’

Over de podcast Voorwaarts Voorwaarts

De naam van de podcast is afgeleid van het Groninger vlaggenschip, de Voorwaarts Voorwaarts. Dit was lange tijd het schip dat ondersteund werd door de gemeente en de provincie Groningen. De Voorwaarts Voorwaarts, een koftjalk, gold als ‘uithangbord voor Stad en Ommeland’.
De podcast verschijnt op regelmatige basis in de bekende podcastapps.
Deze aflevering van Voorwaarts Voorwaarts is hierboven te beluisteren, maar ook via Spotify, Apple Podcast en Google Podcast. Naast Voorwaarts Voorwaarts heeft RTV Noord ook de podcast De Genezers, Credo, het leven van Ede Staal, Turbulente Tijden, De Koffiecorner en Kleedkamer Noord.