Oplossing voor stankoverlast Borgercompanie lijkt verder weg dan ooit

De mestvergister in Borgercompagnie
De mestvergister in Borgercompagnie © RTV Noord/Martijn Folkers
Er komt geen schoorsteen van 25 meter hoog bij mestvergister Dankers in Borgercompagnie om de stankoverlast voor de omgeving te verminderen. Dat maakte wethouder Henk Jan Schmaal maandagavond bekend tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad.
De stankoverlast door Dankers Bio Energy is een hoofdpijndossier dat al jaren voortsleept in de gemeente. Twee jaar geleden is door specialisten de oplossing met een hoge schoorsteen en een aantal bijgebouwen bedacht om de overlast voor de omgeving te verminderen.
Dankers zag aanvankelijk wel iets in het plan en maakte afspraken met de gemeente Veendam. Ook werd er een nieuwe milieuvergunning, een zogenoemde revisievergunning aangevraagd. Vervolgens bleef het lang stil. Tot gisteravond.
Wethouder Schmaal maakte tijdens de vergadering bekend dat alle afspraken met Dankers op de lange baan zijn geschoven omdat Dankers vlak voor de zomer de stikstofvergunning, die moet worden aangevraagd bij de provincie, actief heeft ingetrokken.

'De schoorsteen is helaas van tafel'

'Ons is het standpunt toegedaan dat als je met elkaar in overleg bent om er voor te zorgen dat je de revisie van de milieuvergunning gaat aanvragen, dat je die ook serieus moet gaan aanvragen. Onderdeel daarvan is stikstof. Als je dat dan actief intrekt bij de provincie dan kan die revisie van de milieuvergunning er ook niet komen. En die is belangrijk omdat daar de norm in staat waarop wij zouden kunnen gaan handhaven om de mensen uit de stank kunnen halen', zegt Schmaal.
De gemeente Veendam heeft nieuwe expertise binnen gehaald om de ontstane situatie te beoordelen. 'Maar wat ons betreft is het onderdeel met de schoorsteen helaas van tafel', zegt Schmaal.
Raadsleden wilden na de mededeling van de wethouder weten waarom Dankers de stikstofvergunning heeft ingetrokken, maar daarop kon Schmaal geen antwoord geven.

Zonnepark

Een paar maanden geleden werd duidelijk dat Dankers ook in gesprek is met zonneparkexploitant Powerfield om de geurproblemen op te lossen. De twee partijen hebben afspraken gemaakt over het aanleggen van een zonnepark van 139 hectare op grond van Dankers. Als de aanleg van het park doorgaat wordt de mestvergister buiten bedrijf gesteld.