Eerste Groningers krijgen geld voor immaterieel leed door gasbevingen

De eerste bedragen voor immateriële schade zijn uitgekeerd
De eerste bedragen voor immateriële schade zijn uitgekeerd © FPS/Jos Schuurman/Bewerking RTV Noord
De eerste Groningers die kampen met immateriële schade als gevolg van de gaswinning en de aardbevingen hebben daarvoor een schadevergoeding gekregen. Dat bedrag moet bijdragen aan erkenning voor ernstig leed en verdriet dat mensen hebben geleden of nog altijd hebben.
In totaal heeft het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) 428.500 euro uitgekeerd aan zo'n 150 mensen. Het gaat om een door het IMG geselecteerde groep die als proef dient voordat de schadevergoeding voor iedereen wordt opengesteld.

Vaste vergoedingen

De vergoedingen voor immateriële schade variëren van 1500 tot 3000 en 5000 euro. De hoogte is afhankelijk van het leed. Van die vaste bedragen wordt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen afgeweken. Bij iets meer dan een derde van de in totaal 164 afgehandelde aanvragen is 1500 euro betaald, een derde van de mensen krijgt 3000 euro en iets minder dan een kwart 5000 euro. Daarnaast is een aantal afvragen afgewezen.
In de procedure wordt onder meer gekeken naar de grootte van de fysieke schade aan een woning, de omstandigheden van de bewoner, de locatie van het huis en de afhandelingsduur van eerdere schademeldingen. Een gedupeerde die dat wil, kan ook nog een vragenlijst invullen. In de proefgroep resulteerde de vragenlijst erin dat in meer dan een derde van de gevallen de schadevergoeding een trede naar boven is bijgesteld.

In november echt van start

Het openstellen van de immateriële schadevergoeding is al een aantal keer uitgesteld. Het schadeloket verwacht nu vanaf half november gefaseerd te kunnen beginnen met de uitvoering voor de rest van de gedupeerden. Het IMG houdt rekening met tienduizenden aanvragen in de komende jaren.