Veelbelovend zonnepanelenbedrijf Coolback Company Zuidbroek bankroet

Zonnepanelen met midden voorzien van een Coolback koelsysteem
Zonnepanelen met midden voorzien van een Coolback koelsysteem © Loek Mulder/RTV Noord
Het bedrijf Coolback Company in Zuidbroek is ten onder gegaan aan financiële problemen. Het is door de rechtbank failliet verklaard na een opeenstapeling van problemen en tegenvallers. Het faillissement treft zowel de NOM als het GROEIfonds financieel.
Een jaar geleden nog zei oprichter en directeur Simon Meijer van Coolback Company dat zijn producten als warme broodjes over de toonbank gingen, vooral in China. Er werden in 2020 in Zuidbroek, aldus de Amsterdamse ondernemer Meijer, al zo’n vijftigduizend achterwanden per maand geproduceerd, waarvan zo’n tachtig procent naar fabrikanten van zonnepanelen in China ging.
Twaalf maanden verder is de situatie honderdtachtig graden gedraaid. ‘Het zag er veelbelovend uit’, zegt Meijer. ‘Maar dit is echt een tegenvaller. We zien na een langjarig ontwikkeltraject het bedrijf verdwijnen. Het is schrijnend.’

Grootse plannen

Al is het baanverlies gering - in Zuidbroek werkten zes mensen en in Italië en China ook nog eens zes, Groningen verliest wel een bedrijf dat bij de start werd neergezet als ’veelbelovend’ en ‘innovatief’. ‘De fabriek levert niet alleen banen op. Het product van Coolback Company sluit ook perfect aan op de ambities van de regio in de energietransitie’, stelde de Economic Board Groningen in 2018.
Coolback Company startte in dat jaar met grootste plannen in Zuidbroek. Het bedrijf realiseerde in Zuidbroek een assemblagefabriek met eigen onderzoeksafdeling voor de productie van koelende achterwanden voor zonnepanelen.
Het pand van Coolback Company
Het pand van Coolback Company © Loek Mulder/RTV Noord
In Zuidbroek ging Coolback de gepatenteerde modules fabriceren die het in eigen beheer had ontwikkeld. Met deze koelende frames kan volgens de onderneming de stroomproductie van zonnepanelen met een procent of vijf worden verhoogd. Zonnecellen leveren namelijk meer energie wanneer ze minder warm zijn.
Vooral in zonnige streken waar de temperatuur van panelen flink kan oplopen, zou het product van de firma in Zuidbroek zijn weg vinden.

Knap lastig

‘Zoals veel bedrijven zijn ook wij de afgelopen maanden geconfronteerd met enorme prijsstijgingen van grondstoffen en transport’, legt Meijer de situatie van het voorbije jaar uit. ‘Exporteren naar China is daardoor knap lastig geworden.’
Zo betaalt Coolback volgens Meijer vergeleken met een jaar geleden nu het tienvoudige voor een container waarin de panelen naar China worden vervoerd. ‘Dat is voor een klein bedrijf zoals wij niet te betalen’, stelt Meijer.
Daarbij haperde ook de verkoop in China, omdat Chinese fabrieken voor panelen met productieproblemen zaten. Deels door corona, deels door krapte aan grondstoffen.
Het lag zeker niet aan het product, maar wanneer je niet kunt verkopen en niet kunt leveren wordt het heel moeilijk
Simon Meijer - Coolback Company
Iets waar ook Coolback Company mee werd geconfronteerd, want grondstoffen waren voor het bedrijf niet alleen duurder geworden, er was ook nauwelijks aan te komen. Meijer: ‘Onze aluminiumleverancier bleek voor dit jaar uitverkocht. De levertijd van andere leveranciers was zes tot acht maanden. We konden dus ook niet produceren en klanten bedienen.’
Kwam bij dat de bodem van de kas van Coolback Company ook was bereikt omdat veel geld was gaan zitten in de ontwikkeling van het product. Daar hebben onder meer het GROEIfonds van de Economic Board Groningen, de Rabobank en ook Meijer zelf bij elkaar miljoenen in gestoken.
‘Het lag zeker niet aan het product’, verklaart Meijer. ‘Maar wanneer je niet kunt leveren én niet kunt verkopen, dan wordt het heel moeilijk.’

Snelle neergang

De neergang van het bedrijf heeft zich vrij snel voltrokken, want Meijer voorzag vorig jaar nog dat de productie zou verdrievoudigen. Hij deed voor de investeringen die nodig waren voor de groei een beroep op de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland NOM. Die zou er miljoenen in steken. Hoeveel precies werd niet bekend gemaakt.
Een deel van het geld kan de NOM als verloren beschouwen. De schade blijft beperkt omdat nog niet het gehele financieringsbedrag was uitgekeerd aangezien de NOM-financiering was gekoppeld aan groei van het bedrijf.
Er is enige hoop op een doorstart, zegt Meijer. Curator Hans Silvius van De Haan Advocaten en Notarissen in Groningen spreekt met een aantal partijen die geïnteresseerd zijn. ’Maar die moeten wel in staat zijn de zaken op te lossen waar het bedrijf mee kampt’, zegt Meijer. ‘Ze moeten diepe zakken hebben.’