Instellingen

FrieslandCampina viert 150 jaar 'van gras tot glas'

De vlag gaat in top bij melkveehouder Van der Ven in Vlagtwedde
De vlag gaat in top bij melkveehouder Van der Ven in Vlagtwedde © Erianne van der Burg

FrieslandCampina viert woensdag dat het 150 jaar geleden is dat de basis gelegd werd voor deze zuivelcoöperatie. Op alle productielocaties wereldwijd en op een aantal melkveebedrijven van leden van de zuivelcoöperatie ging de jubileumvlag in top.

Zo ook bij de boerderijen van onder anderen de familie Van Beers in Niebert en Van de Ven in Vlagtwedde.

Twee kaastobben en een weegschaal

De ontstaansgeschiedenis van FrieslandCampina gaat terug tot 1871. In dat jaar richtten een aantal boeren de ‘Vereeniging tot Ontwikkeling van den Landbouw in Hollands Noorderkwartier’ op. Dat is de oudst bekende rechtsvoorganger van FrieslandCampina. Twintig boeren in de Hollandsche Wieringerwaard, in Noord Holland, kochten een gebouw, twee kaastobben en een weegschaal en stelden een kaasmaker aan.

Ook bij melkveehouder Van Beers in Niebert wordt het jubileum gevierd
Ook bij melkveehouder Van Beers in Niebert wordt het jubileum gevierd © Erianne van der Burg

Vestigingen in 38 landen

In het dorp Warga in Friesland gebeurde iets soortgelijks. Na vele fusies is uit deze coöperaties FrieslandCampina ontstaan. Tegenwoordig is FrieslandCampina met 17.000 leden in Nederland, Duitsland en België één van de grootste zuivelcoöperaties ter wereld. Het bedrijf heeft vestigingen in 38 landen met ruim 23.000 werknemers. De producten worden geëxporteerd naar meer dan honderd landen.

In onze provincie heeft FrieslandCampina fabrieken in Bedum, Marum en Noordwijk.