Grote Markt krijgt meer groen en fonteintjes, taxi's en poffertjeskraam moeten wijken

De Grote Markt van de toekomst
De Grote Markt van de toekomst © Gemeente Groningen
Na vele overleggen zijn de plannen voor de aanpak van de Grote Markt in Stad duidelijker geworden: er komen onder meer 25 bomen, de poffertjeskraam en enkele andere vaste standhouders moeten wijken en er komen fonteintjes. Dat is een greep uit het gepresenteerde miljoenenplan van het stadsbestuur.
De aanpak moet in het voorjaar van 2022 van start gaan en moet binnen het beschikbare budget van 15 miljoen euro blijven. Verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) denkt dat die zak met geld toereikend is.
'Tot nu toe denken wij van wel', zegt hij, maar helemaal zeker weten doet hij het niet. De aanpak maakt deel uit van een grotere aanpak van de binnenstad, waarbij in de afgelopen jaren meerdere straten zijn aangepakt . De miljoenenrenovatie van de Grote Markt is het sluitstuk.
Nieuwe Grote Markt vanaf de oostzijde
Nieuwe Grote Markt vanaf de oostzijde © Gemeente Groningen

'Niet een paar losse bomen'

De bomen op de nieuwe Grote Markt springen volgens de stadsbestuurder het meest in het oog.
Mensen willen ergens kunnen zitten zonder dat ze gelijk moeten betalen, zoals op een terras
Roeland van der Schaaf - wethouder
'Het gaat niet om een paar losse bomen, maar om een bomengroep. Het wordt een plek waar je onder kan zitten en het wordt dé plek van de Grote Markt om te verblijven.'
Je kan daar op bankjes en stoeltjes gaan zitten om even uit te rusten of om een meegenomen bakje koffie te drinken.
'De behoefte om dat te kunnen doen is erg groot. Mensen willen ergens kunnen zitten zonder dat ze gelijk moeten betalen, zoals op een terras.' De 'bomengroep' zou eerst bestaan uit 10 bomen, maar dat worden er nu 25. De windroos die nu in het midden van het plein ligt zal hier gaan terugkomen.
Nieuwe Grote Markt gezien vanaf Tussen beide Markten
Nieuwe Grote Markt gezien vanaf Tussen beide Markten © Gemeente Groningen

Vaste standhouders moeten verplaatsen

De verbouwing van de huiskamer van Groningen brengt ook andere consequenties met zich mee. De vaste standhouders zoals de oliebollenkraam, poffertjeskraam en bloemenkraam Bolt zullen nog in de slag moeten met de wethouder. Er blijft wel ruimte voor evenementen zoals de kermis of een optreden waar zo'n achtduizend mensen bij aanwezig kunnen zijn.
Die vaste standplaatsen blijven wel op de Grote Markt, maar ze zullen op een andere plek moeten staan
Roeland van der Schaaf - wethouder
'Die vaste standplaatsen blijven wel op de Grote Markt, maar ze zullen op een andere plek moeten staan. We stellen nieuwe eisen aan de omvang en de vormgeving van de kramen.'
Marktkraamhouders die geen vaste plek hebben zullen moeten uitwijken naar een andere plek. De gemeente heeft al langer de wens om de markt te verplaatsen richting de Vismarkt. De wethouder erkent dat de gesprekken met de vaste standplaatshouders 'moeizaam' en 'niet gemakkelijk' zijn.
De eigenaar van de poffertjeskraam sprak in april al zijn zorgen uit over de plannen:
Verdwijnt de poffertjeskraam?
Sinds jaar en dag zijn de taxichauffeurs op de Grote Markt ook een vast gezicht, maar dat gaat met de nieuwe plannen ook veranderen. Dat plan komt niet geheel uit de lucht vallen, er werd binnen het college van burgemeester en wethouders al eens eerder over gesproken, maar echt concreet werd dat niet. Nu dus wel en daardoor moeten de taxi's moeten uitwijken naar het Kwinkenplein of de Kreupelstraat.
Nieuwe Grote Markt in de winter
Nieuwe Grote Markt in de winter © Gemeente Groningen

Kattenbrug kan plannen vertragen

Het is echter nog maar de vraag of de werkzaamheden begin volgend jaar afgetrapt kunnen worden. Om te beginnen moeten de bussen van de Grote Markt verdwijnen. Dat kan pas als de in aanleg zijnde Kattenbrug klaar is. Over de aanleg van die brug wordt dit moment een juridische procedure gevoerd. De uitkomst daarvan kan gevolgen hebben voor de miljoenenaanpak van de Grote Markt.
De huidige bestrating zal deels weer terugkeren in het nieuwe plein. Er worden daarnaast nieuwe beige-grijze bakstenen besteld. Fietsen over de Grote Markt blijft in de toekomst mogelijk, maar dan wel over speciale fietsroutes.
Of de plannen daadwerkelijk doorgaan is aan de gemeenteraad. Die gaat aan het eind van dit jaar in gesprek over het plan. De kosten worden dan ook duidelijk. Eerder was er vanuit oppositiepartijen veel kritiek op de kosten van de totale aanpak van de binnenstad.