Verbazing bij ondernemers Grote Markt: 'Er is geen duidelijkheid'

De Grote Markt anno 2021
De Grote Markt anno 2021 © Robert Pastoor/RTV Noord
De Grote Markt staat op de nominatie om voor miljoenen aangepakt te worden. Het stadsbestuur presenteerde woensdag de schetsen van de nieuwe Grote Markt. Die aanpassingen hebben gevolgen voor de vaste standhouders, die zijn verrast door de jongste plannen.
De eigenaar van de Poffertjeskraam is al geruime tijd in gesprek met de gemeente Groningen. De gemeente wil de kraam namelijk verplaatsen, daarnaast moet de kraam ook aangepast worden. 'In principe weten we nog heel weinig. Er wordt een hoop gepraat, maar er is nog geen oplossing', zegt Stephan Kiel, hij behartigt de zaken voor eigenaar Trijnko Nijboer. Die liet eerder zelf al weten ontstemd te zijn over de verhuisplannen die de gemeente voorstaat.
De Poffertjeskraam van Trijnko Nijboer
De Poffertjeskraam van Trijnko Nijboer © Robert Pastoor/RTV Noord

Marktkramen moeten verplaatsen

Kiel zelf runt al jaren een broodjeszaak. Meerdere keren per week is zijn kraam te vinden pal voor het stadhuis. Die zaak valt niet onder de noemer vaste standhouders, maar onder marktkraam. De gemeente wil de marktkramen ook verwijderen van de toekomstige Grote Markt. Die zullen verplaatst gaan worden richting de Vismarkt.
Wij hebben nog geen gesprek gehad en ik weet eigenlijk nergens van
Leendert Bolt - bloemenkraam
'Daar weet ik ook zeer weinig over', zegt Kiel als er wordt gevraagd naar de status van zijn marktkraam. 'Links en rechts hoor je wel wat, maar er is eigenlijk geen duidelijkheid.' De ondernemer vindt het 'schrikbarend' dat er nog altijd geen duidelijkheid is voor zowel de marktkooplui als de vaste standhouders. 'Ik heb in klankbordgroep gezeten en daar hebben we vier keer een andere projectleider gehad, maar er is eigenlijk nooit iets uitgekomen. Ze zouden met tekeningen komen en met andere zaken, maar er is niks naar ons toegekomen.'

Gesprekken

Verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) liet bij de presentatie van het miljoenenplan al weten dat de verschillende gesprekken met betrokken ondernemers niet van een leien dakje gaan. Hij kwalificeerde de gesprekken als 'moeizaam' en 'niet gemakkelijk'.
Waar de gemeente wel met de poffertjeskraam spreekt over de nieuwe plannen daar stelt bloemenondernemer Leendert Bolt dat hij nog geen enkel gesprek heeft gevoerd met de wethouder dan wel een ambtenaar. De gemeente Groningen laat weten dat er wel degelijk gesprekken zijn gevoerd. De bloemenkraam is net als de poffertjeskraam een begrip in Groningen en tevens een vaste standhouder. Bolt staat sinds jaar en dag zijn waar te verkopen tegenover het pand van de voormalige V&D.
De bloemenkraam van Leendert Bolt
De bloemenkraam van Leendert Bolt © Robert Pastoor/RTV Noord

Onduidelijkheid

'Ik hoor net van jou dat de plannen gepresenteerd zijn', zegt Bolt, die het nieuws dus via de media moest vernemen. 'Ik ben nog steeds niet uitgenodigd voor een gesprek over het hoe of wat. Wij hebben nog geen gesprek gehad en ik weet eigenlijk nergens van.' Leendert Bolt staat dan weliswaar niet op de Grote Markt met zijn kraam, maar de kans bestaat wel dat hij moet verplaatsen. Een paar meter naar links of rechts verplaatsen vindt hij geen probleem, dat wordt het wel als hij een totaal andere plek krijgt toegewezen.
Zowel Kiel als Bolt gaat een onzekere tijd tegemoet. 'Dit is natuurlijk geen schoonheidsprijs', zegt Leendert Bolt. 'Je gaat eerst in gesprek om te kijken naar de huidige situatie en dan heb je de vaste standhouders. Ga in elk geval in gesprek. Ik heb nog niks gehoord en ik ga er vanuit dat ik hier blijf staan.'