Nog een op de vijf Groningers rookt, dat is meer dan in de rest van het land

Een rokende vrouw in de binnenstad van Groningen
Een rokende vrouw in de binnenstad van Groningen © ANP
Het percentage Groningers dat rookt is gedaald tot 20 procent; omgerekend één op de vijf inwoners. In 1998 was dit nog 36 procent.
Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor 2020 van GGD Groningen, waarin deelnemers vragen beantwoorden over hun leefstijl, gezondheid en welzijn. 13.000 Groningers deden mee aan het onderzoek.
Onder jongvolwassenen (18-34 jaar) rookt nog 27 procent van de Groningers. Ondanks de dalende trend ligt het percentages rokers in onze provincie hoger dan in de rest van het land, waar het gemiddeld aantal rokers op 17 procent ligt.

Minder forse drinkers

Eén op de zeven volwassen Groningers drinkt daarnaast overmatig veel alcohol, blijkt uit de Gezondheidsmonitor. Dat aantal ligt op 16 procent.
Voor mannen geldt dat meer dan 14 alcoholische consumpties per week als overmatig wordt gezien, bij vrouwen is dat meer dan 7 glazen. Het gemiddelde komt in onze provincie overeen met de rest van Nederland.
Het aantal mensen dat overmatig drinkt is de afgelopen tien jaar wel afgenomen, van 23 procent in 2012 tot 16 procent in 2020, meldt de GGD.

Meer eenzame Groningers

Deelnemers aan de Gezondheidsmonitor moesten ook vragen invullen over eenzaamheid. Uit de resultaten blijkt dat het percentage volwassenen met gevoelens van eenzaamheid is gestegen van 37 procent in 2010 tot 47 procent in 2020.
Bijna één op de tien Groningers gaf vorig jaar aan eenzaam te zijn. Dit is mogelijk te verklaren door de coronacrisis, zegt de GGD.