Parkeer je een deelscooter verkeerd? Dan kun je voortaan een boete krijgen (update)

Een (goed) geparkeerde deelscooter van Felyx
Een (goed) geparkeerde deelscooter van Felyx © ANP
Mensen die in de gemeente Groningen een deelscooter achterlaten op een plek waar anderen er last van hebben, bijvoorbeeld midden op de stoep, kunnen daar voortaan een boete voor krijgen.
Als de scooter verplaatst moet worden, moet de gebruiker 50 euro kosten betalen.
Als gebruikers regelmatig in de fout gaan, mogen ze misschien helemaal geen deelscooter meer huren. Dat heeft het bedrijf Felyx, een van de grootste aanbieders van deelscooters in Nederland, donderdag aangekondigd. Ook Check Technologies gaat voortaan op deze manier te werk.
Bij Check kon je in het begin je scooter nog op een beweegbare brug parkeren
Woordvoerder gemeente Goningen

Bedrijf handhaaft, gemeente houdt toezicht

De bedrijven zullen de maatregel zelf gaan handhaven. 'Daar hebben ze zelf mensen voor', zegt een woordvoerder van de gemeente Groningen. 'De meldingen gaan ook naar het bedrijf, waarna ze zelf actie ondernemen.'
Sinds het opheffing van de vergunning van GO Sharing en de komst van deelscooterbedrijf Check Technologies neemt het aantal meldingen van parkeeroverlast af, zegt de woordvoerder. 'Tuurlijk waren er nog wel kinderziektes. Bij Check kon je in het begin je scooter nog op een beweegbare brug parkeren. Dat is nu verholpen.'

Foto als bewijs van parkeerplek

Om te bewijzen dat de scooter netjes geparkeerd staat, krijgen gebruikers het verzoek om een foto te maken van het voertuig en de omgeving.
De regel is eerst getest in Eindhoven en is inmiddels ook ingevoerd in de steden Groningen, Delft, Den Bosch, Haarlem en Brussel. Aan het eind van dit jaar evalueert de gemeente Groningen of de handhaving goed uitpakt.

Beloning bij goed parkeergedrag

Later moet de straf ook worden ingevoerd in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Mensen die de scooter netjes parkeren, kunnen als beloning juist gratis rijminuten krijgen.
In de gemeente Groningen hebben Felyx en het onlangs toegelaten Check Technologies een vergunning om deelscooters te verhuren. De vergunning van deelscooterbedrijf GO Sharing werd ingetrokken na parkeerproblemen, maar het bedrijf kon doorgaan met de verhuur door het gebruik van eigen parkeerplekken.
Dit artikel is bijgewerkt met een reactie van de gemeente Groningen.