Instellingen

Dit is zondag te doen op Open Monumentendag

De uitbaters van het huiskamercafé in Westerwijtwerd
De uitbaters van het huiskamercafé in Westerwijtwerd © Geert Job Sevink

Deze zondag staat de tweede dag van de Open Monumentendagen 2021 op de planning. Wij hebben een selectie gemaakt van een aantal monumenten in de provincie Groningen die je kunt bezoeken.

Orgelconcert Solwerd

In de kerk van Solwerd in Appingedam zal zondagmiddag tussen 14:00 en 15:00 uur een orgelconcert plaatsvinden. Tijdens het promenadeconcert kunnen bezoekers in- en uitlopen en tegelijk met de orgelklanken genieten van de schilderijenexposities en de kerk.

Afscheid van het café

Al vanaf 1860 is het Groningse huiskamercafé in Westerwijtwerd door een hele rij eigenaren uitgebaat. De huidige uitbaters, Katrien en Thomas Dresscher, gaan ermee stoppen. Het café is zondag nog van 10:00 uur tot 18:00 geopend voor rondleidingen en informatie over de geschiedenis en restauratie van het pand.

Historische fietstocht

In Haren kunnen bezoekers deelnemen aan een fietstocht langs historische kunstwerken, zoals het gemaal Westerpolder en De Bron op het Raadhuisplein. De fietstochten zijn onder leiding van een gids en zullen starten om 11:00 en 14:00 uur. Het is ook mogelijk om de route op eigen gelegenheid te fietsen.

Een detail van De Bron van Jon Gardella op het Raadhuisplein in Haren
Een detail van De Bron van Jon Gardella op het Raadhuisplein in Haren © Jenne Hoekstra

Wandeling door 1834

Ook in Garmerwolde staat er een actief evenement op het programma. Ben je benieuwd hoe Garmerwolde er in 1834 uitzag? Tussen 10:00 uur en 17:00 uur kun je een wandelroute volgen langs gebouwen die er toen ook al stonden.

Monumentale woning

Een opmerkelijk gebouw dat bij het grote publiek minder bekend is, is Wall House #2, te vinden aan de A.J. Lutulistraat in Groningen. In de oorspronkelijke recreatiewoning, die is ontworpen door de New Yorkse architect John Hejduk, zijn er om 13:45 en 14:30 uur rondleidingen.

Orgelconcert Krewerd

Nog meer muzikaal vermaak kan gevonden worden bij het inloopconcert in de kerk van Krewerd tussen 14:00 uur en 17:00 uur. Hans Nomen zal spelen op het orgel uit 1531 en bezoekers kunnen, als zij dat willen, boven naar het orgel, waar Hans vertelt over de gespeelde muziek, de componist en het orgel.

Unieke molen

Tussen 14:00 uur en 17:00 uur kunnen bezoekers, mits er voldoende wind staat, de houtzaagmolen Fram bezoeken in Woltersum. De molen was niet alleen een houtzaagmolen, maar ook een koren- en pelmolen. Deze combinatie komt in Nederland maar twee keer voor; een bezoekje waard dus!

Op bezoek bij de melkfabriek

Tussen 10:00 uur en 17:00 zijn bezoekers welkom om meer informatie over kaas- en boterbereiding te vergaren bij de oude melkfabriek van Garmerwolde. In het monumentale gebouw bevindt zich momenteel een museum.

Het volledige programma

Voor het hele programma, kijk op openmonumentendag.nl. Vergeet vooral niet te reserveren.

In onderstaande video stellen we drie monumenten nader aan je voor:

Monumenten tonen hun pracht: 'Deze plek bestaat al sinds mensenheugenis'