Instellingen

Dit weekend Open Monumentendag 2021: 'Iedereen is welkom'

De kerk van Garmerwolde
© Stichting Oude Groninger Kerken

Iedereen Welkom: dat is het Groningse thema van de 35e editie van de Open Monumentendag. Op zaterdag 11 en zondag 12 september openen meer dan zeventig Groningse monumenten hun deuren voor het publiek.

Met ruim één miljoen bezoekers is de Open Monumentendag een van de grootste culturele evenementen in Nederland. Verspreid over het hele land zijn er zo’n 5000 deelnemende monumenten die bezoekers een uniek kijkje achter de schermen gunnen in kerken, gasthuizen, kloosters, watertorens, molens en oude pakhuizen.

Extra in de schijnwerpers

Per provincie sluit een aantal monumenten aan op het landelijke thema, dat dit jaar 'Inclusie' is. De uitgelichte monumenten van Groningen zijn de Molukse Kerk en De Olle Kerk in Hoogkerk, de prijswinnende kerk en toren van Garmerwolde, de lege Siebe Jan Boumaschool in de Oosterparkwijk, de Russisch-orthodoxe kerk en het Clubhuis voor Doven aan het Munnekeholm.

Het verhaal van Joden in Groningen past bij uitstek bij het thema
Geert Volders - manager Synagoge Groningen

Ook de Groningse Synagoge staat extra in de schijnwerpers dit weekend. 'Het verhaal van het Jodendom in Groningen past bij uitstek bij het thema', zegt Geert Volders, manager van de Synagoge. 'Als de geschiedenis ons iets leert, dan is het dat Joden - ook in Groningen - niet altijd welkom waren. Het verhaal van de Joodse Stadjers willen wij aankomend weekend graag vertellen.'

De synagoge in Groningen
De synagoge in Groningen © RTV Noord

Behalve rondleidingen langs en door de monumenten, worden er ook verschillende activiteiten georganiseerd zoals themawandelingen- en fietstochten door de provincie.

Grote diversiteit aan monumenten

Ook Staatsbosbeheer doet mee aan het landelijke evenement; in Ter Borg (Sellingen) is de 17e-eeuwse Schaapskooi open voor publiek. Hier zullen boswachters vertellen over de natuur en de cultuurhistorie van het buurtschap.

Door de restauratie ziet het gebouw er weer prachtig uit
Hugo Dokter - hoofd erfgoed Stichting Het Groninger Landschap

Ook Stichting Het Groninger Landschap stelt een aantal monumenten open voor publiek, waaronder de pas gerenoveerde rijksmonumentale boerderij De Haver in Onderdendam. ‘De boerderij is zeer beeldbepalend wanneer je het dorp binnenrijdt. Nu de restauratie is voltooid ziet het gebouw er weer prachtig uit’, aldus Hugo Dokter, hoofd erfgoed van Stichting Het Groninger Landschap.

Andere geopende Groningse monumenten zijn onder andere de luchtwachttoren in Warfhuizen, de Ennemaborg in Midwolda, de Coendersborg in Nuis, de eendenkooi Nieuw Onrust in Hornhuizen en een groot aantal molens, waaronder de korenmolens van Ten Boer en Ten Post en de houtzaagmolen in Woltersum.

Ook de gemeente Pekela opent een aantal monumenten zoals het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela. In Oude Pekela is onder meer Molen De Onrust open voor publiek.

Op de website OpenMonumentenDag is een uitgebreid overzicht te vinden van alle deelnemende monumenten en bijbehorende activiteiten. Let op, bij bezoek van sommige monumenten moet van tevoren gereserveerd worden.