Marine-oefening Eemshaven zit erop: 'Wij zijn beter voorbereid, mocht er wat gebeuren'

Een schip tijdens mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast 21
Een schip tijdens mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast 21 © ANP
De Nederlandse Marine heeft de afgelopen weken heel wat kennis opgedaan op en rondom de Eemshaven. 'Mocht er wat gebeuren, dan kunnen onze duikteams makkelijker in de Eemshaven hun werk doen', zegt Peter Baars, leider van de oefening.
Drie weken lang oefenden militairen uit Frankrijk, België, Nederland en de Verenigde Staten in de Eemshaven. De internationale oefening speelde zich de eerste twee weken vooral af op de Noordzee. Zo'n 600 mannen en vrouwen deden daar aan mee. De laatste week stond in het teken van de veiligheid van de Eemshaven zelf.
Die oefening werd bijgewoond door een kleiner gezelschap. Duikers van de marine oefenden bijvoorbeeld donderdagochtend hoe ze een explosief onder een boot weg krijgen en vervolgens vernietigen. Een paar honderd meter verderop waren Amerikaanse militairen bezig met robots.

Eemshaven beschermen tegen mensen met kwade bedoelingen

Volgens Peter Baars zijn de oefenweken belangrijk: 'De Eemshaven is één van de belangrijkste havens in Nederland', zegt hij. 'We moeten in staat zijn om Nederlandse havens te beschermen tegen mensen die daar kwade bedoelingen hebben.'
Volgens hem moeten we dan onder andere denken aan aanslagen. 'Dan is de Eemshaven toch een heel belangrijke haven waar misschien wel makkelijker dingen neer te leggen zijn, omdat het een rustigere haven is', stelt hij.

Communicatie was doel om van te leren

Het is voor het eerst dat de marine met zo'n grote oefening in de Eemshaven oefent. Het is waardevol voor ze, omdat ze normaal alleen oefenen in marinebasissen en dus het scheepvaartverkeer stil kunnen leggen.
In de Eemshaven kan dat niet. En dus betekent dat veel communiceren met Groningen Seaports: 'Dat was één van de training objectives, zoals we dat noemen', aldus Baars.
De manier van aanpak moest wel eens gewijzigd worden omdat bijvoorbeeld grote schepen de haven binnen kwamen. 'Dan moeten onze duikers het water uit en moeten we soms onze plannen veranderen', vertelt Baars.
We willen hier graag nog een keer terugkomen
Peter Baars - leider oefening 'Sandy Coast 2021'
De oefening, genaamd Sandy Coast, wordt volgend jaar weer gehouden. Samenwerkingspartner België zal het dan organiseren in hun eigen land. Het jaar daarop mag Nederland weer een oefenweek op poten zetten.
'We willen hier graag nog een keer terugkomen', zegt Baars.