Politiek Oldambt praat achter gesloten deuren over OZG-zonnepark (update)

Compilatie van het OZG en een zonnepark
Compilatie van het OZG en een zonnepark © Archief (bewerkt)
De politieke partijen van Oldambt komen woensdagavond 15 september bijeen om te praten over het zonneparkplan van het Ommelander Ziekenhuis (OZG). Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp mogen er geen journalisten bij aanwezig zijn.
De samenkomst is een idee van de SP en VCP. Zij willen weten hoe andere partijen tegen dit onderwerp aankijken.

Zonneparkplan

Het plan voor een mega zonnepark ligt gevoelig. Het Ommelander Ziekenhuis wil samen met PowerField het grootste zonnepark van Nederland bouwen: zo’n 500 voetbalvelden groot. Dat moet komen tussen Winschoten en Nieuweschans. Slaagt het plan? Dan maakt PowerField een eenmalig bedrag van 20 miljoen euro over aan het OZG, waarmee zij vervolgens hoge leningen kan afbetalen. Het ziekenhuis verkeert namelijk in een slechte financiële situatie.
Maar politieke partijen voelen zich niet prettig bij het plan. Volgens hen staat het onderwerp ‘zorg’ volledig los van het onderwerp ‘verduurzamen’. Het is volgens hen daarom geen zuivere discussie. Daar komt bij dat de gemeente helemaal niet gaat over het ziekenhuis, maar door dit plan ineens gedwongen wordt om te beslissen over het voortbestaan daarvan.

Besloten bijeenkomst

Woensdagavond wordt opgedeeld in twee onderdelen. Tijdens het eerste onderdeel komt OZG-bestuurder Hennie Sanders langs om haar plan uit te leggen en om vragen te beantwoorden. Zodra dat klaar is, gaat de raad zonder de aanwezigheid van Sanders verder om over het plan te praten. Daar moet vervolgens een gezamenlijke conclusie uit komen. Die wordt wel met de buitenwereld gedeeld.
Gemeentebelangen Oldambt heeft inmiddels al laten weten tegen die beslotenheid te zijn. Fractievoorzitter Ger Klein: 'Het uitgangspunt is dat de gemeenteraad in openbaarheid vergadert en bij uitzondering in beslotenheid. Voor die beslotenheid moeten dan zwaarwegende redenen zijn. Dat is hier niet aan de orde.' Gemeentebelangen Oldambt gaat bij de andere raadsfracties steun zoeken voor openbaarheid van de vergadering.

Weinig steun

Het plan voor het zonnepark kan buiten de gemeentepolitiek vooralsnog rekenen op weinig steun. De Oost-Groninger industrie is fel tegen de plannen. Bert Jan Bruning van de Energietafel Midden en Oost-Groningen vreest dat door de komst van het park het elektriciteitsnet zo vol raakt, dat andere bedrijven niet meer kunnen verduurzamen. Dat kan volgens hem zelfs leiden tot baanverlies.
Ook specialisten zetten hun vraagtekens bij het plan. Hun bezwaar: moet je een noodlijdend ziekenhuis redden met de bouw van een zonnepark? Zij noemen het idee ‘creatief’, maar zeggen tegelijkertijd: ‘Dit moet je niet willen.’
Het park zou moeten komen in een noodberging van Waterschap Hunze en Aa’s. Ook zij zijn duidelijk: ‘Dit is een zeer onverstandig plan.’ Ook de Oldambtster politiek zelf gaf in een eerder stadium al aan dat zij niet staat te springen om het ziekenhuis op deze manier te redden.
Dit verhaal is aangevuld met een reactie van Gemeentebelangen Oldambt