Maria Koijck wint kunstprijs in Milaan

Kunstenares Maria Koijck
Kunstenares Maria Koijck © RTV Noord/René Walhout
De Groningse kunstenares Maria Koijck, die de laatste jaren vooral kunst maakt van afval, heeft een prestigieuze prijs in de wacht gesleept. De competitie was uitgeschreven door de toonaangevende designgalerie Rosanna Orlandi. Er waren zo'n 8000 inzendingen voor de prijs.
Groningers kennen Maria Koijck vooral van haar project om van gevonden plastic flessen een enorme zwaan te maken die maandenlang ronddreef op het Hoornse Meer. Al meer dan tien jaar is ze geïnteresseerd in de mogelijkheden om van afval kunst te maken. Nadat bij haar borstkanker werd geconstateerd, moest ze onder het mes.

Operatieafval

De daarop volgende operatie voor een borstreconstructie leverde zoveel operatieafval op, zes vuilniszakken maar liefst, dat ze daarover samen met haar dochter een videoproductie maakte. Met zoveel succes dat het de 'GuiltlessPlastic Prize' won.
Het winnende filmpje:
De Onschuldig Plastic prijs dus. En dat verwijst naar het ook aanwezige nut en de noodzaak van plastic.

Misbruik aan de kaak

Plastic van operaties valt daar zeker onder. Maar de prijs heeft als doel om onnodig gebruik en misbruik er van aan de kaak te stellen. De Rosanna Orlandi Gallery wil in het internationale project 'Guiltless Plastic' de design wereld laten zien 'dat gebruikt plastic een nieuw leven kan krijgen en dat plastic eindeloze mogelijkheden heeft tot transformatie'.
Daar kom ik nu ook achter, dat we een prestigieuze prijs hebben gewonnen
Maria Koijck
Maria Koijck won de derde uitgave van de prijs. die wel wat voorstelt in de designwereld. 'Ja, daar kom ik nu ook achter, dat we een prestigieuze prijs hebben gewonnen.'
Met 'we' bedoelt Maria ook haar dochter Eva Glasbeek met wie ze de video heeft gemaakt. 'Het is een guiltless plastic prize, dus eigenlijk is het een prijs die gaat over: we kunnen niet zonder plastic, maar laten we er alsjeblieft anders mee omgaan.'

8000 inzendingen

De prijs werd uitgereikt in een passende omgeving: het wetenschaps- en technologie museum van Milaan. De competitie was enorm, vertelt Koijck.
'Er bleken dus 8000 inzendingen geweest te zijn uit 45 landen. En ik moet eerlijk bekennen dat ik altijd wel het gevoel had van nou, dit kon wel eens een prijs worden. Maar... als je daar staat... dan is het ook zo dat ik hoop dat het zo is. En ja, ik ben er ongelooflijk blij mee, echt ongelooflijk.'