Hof van Scharmer weer open na brand: 'We hebben wel een klap gehad'

Mariska en Jakob Bekkema voor het nieuwe pand
Mariska en Jakob Bekkema voor het nieuwe pand © RTV Noord \ Jeroen Willems
Anderhalf jaar geleden brandde partycentrum 't Hof van Scharmer tot de grond toe af. Eigenaren Jakob en Mariska Bekkema waren er kapot van, maar toonden zich tegelijkertijd strijdbaar. De feestboerderij in Scharmer werd weer opgebouwd en maandag ontvangen ze hun eerste groep.
In de boerderij is het nog komen en gaan van werklui. Overal zijn nog kleine klusjes die gedaan moeten worden.
Hof van Schermer weer open na brand
Jakob en Mariska concentreren zich op het schoonmaken en inrichten van de zaak. Jakob zit boven op een steiger en draait de lampjes vast in het pronkstuk van de grote feestzaal: een moderne kroonluchter die in verschillende kleuren kan oplichten. Mariska staat buiten en lapt de ramen.

Heel dubbel

'Het is heel dubbel. We zijn heel blij dat we weer kunnen beginnen, maar we hebben zo'n rottijd achter de rug. We hebben mentaal wel een klap gehad', zegt Mariska.
© Venema Media
De precieze oorzaak van de brand is nooit gevonden. Wel is duidelijk dat de brand is ontstaan in de buurt van het cafetariagedeelte. Het stel heeft maanden met de verzekering moeten onderhandelen om de brand gecompenseerd te krijgen.
'Ja, dat was niet leuk, maar zo gaat dat blijkbaar. Gelukkig hebben we ook eigen deskundigen een contra-expertise laten doen. Dat heeft echt geholpen', zegt Jakob.
'Zodra het verzekeringsgeld er was konden we aan de slag
Jakob Bekkema
De twee woonden na de brand in een recreatiewoning aan het Schildmeer. 'Ondanks het gedoe met de verzekering zijn we wel gelijk begonnen met het maken van nieuwe plannen. Zodra het verzekeringsgeld er was konden we meteen aan de slag', aldus Bekkema.

Vlak voor corona

De brand vond plaats vlak voor dat corona voet aan de grond kreeg in Nederland en veel horeca moest sluiten.
'Ja, veel mensen zeggen dat we geluk hebben gehad, maar wij hadden het liever niet gehad hoor. Met de cafetaria hadden we veel kunnen doen in die coronatijd. Maar het klopt natuurlijk wel dat áls je dit moet overkomen, dat dit de beste periode is', zegt Jakob.
De grote zaal van partycentrum 't Hof van Scharmer
De grote zaal van partycentrum 't Hof van Scharmer © RTV Noord \ Jeroen Willems
We zeiden wel: als we die feesten niet meer kunnen doen, bouwen we de boerderij om tot steakhouse
Jakob Bekkema
Door corona waren er wel extra twijfels bij het horecastel. 'Jazeker, want welke kant gaat het op? En komen we ooit wel weer van corona af? Wij hebben gezegd: als we niet meer die feesten kunnen doen met grote aantallen dan bouwen we de boerderij om tot een steakhouse. Daar is in de keuken en zo ook rekening mee gehouden', zegt Jakob.

Weer voor de leeuwen

En die optie houdt Jakob nog altijd open. 't Hof van Scharmer is nog niet eens open en heeft alweer reserveringen moeten afzeggen vanwege corona. Maandag wordt de eerste groep ontvangen.
'Die mensen zijn 55 jaar getrouwd. Alles moet dan draaien, ook de keuken. Dus dat wordt leuk. Worden we weer voor de leeuwen gegooid', lacht Jakob.