UWV-baas wil niet als moordenaar worden afgeschilderd in boek van wanhopige klant

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Uitkeringsinstantie UWV heeft vrijdag voor de rechter in Groningen geëist dat Sven van der Woude uit de gemeente Westerkwartier zijn beschuldigingen aan het adres van UWV-directeur Tof Thissen aanpast in de boeken die hij heeft geschreven over zijn strijd met het UWV.
Als hij dat niet doet, wil het UWV dat de boeken van Van der Woude uit de handel worden genomen.

Arbeidsongeschikt of niet?

De 46-jarige Van der Woude ligt al geruime tijd met het UWV in de clinch. De man lijdt aan oorsuizen en autisme. Hij ontvangt een bijstandsuitkering, maar vindt dat hij recht heeft op een Wajong of WIA-uitkering. Het UWV ziet echter geen mogelijkheid om de man arbeidsongeschikt te verklaren.
Dat vindt Van der Woude jammer, omdat hij hoopte met de juiste uitkering naar een stille plek in Frankrijk te kunnen verhuizen, waar hij door minder prikkels een aangenamer leven kan leiden.
'Tinnitus beheerst mijn leven', zei de man tegen de rechter. Zo erg, dat hij een euthanasietraject heeft ingezet. 'De spuit zou er al in, maar ik was nog te strijdlustig', vertelde de man tegen de rechter. Maar nu staan volgens hem alle lichten op groen.

Geketend aan een hek

Van der Woude zocht op verschillende manieren media-aandacht voor zijn probleem. In december liet de man zich vastketenen aan een hek voor het huis van Thissen in Roermond. En daarmee ging de Groninger te ver, zei de advocaat van UWV tegen de rechter. Er was media-aandacht voor deze actie en de woning van Thissen kwam daardoor vol in beeld.
Van der Woude is vriendelijk, doch dringend verzocht zijn acties te staken. Maar hij ging door
Advocate van UWV-directeur Tof Thissen
'We hebben de acties van Van der Woude in eerste instantie laten passeren onder de mom van het hebben van een dikke huid', zei de raadsvrouw. Zij voerde het woord, de directeur verscheen zelf niet in de rechtszaal in Groningen. Zelfs een persoonlijke gesprek tussen Thissen en Van der Woude heeft volgens de juriste tot niets geleid. 'Van der Woude is vriendelijk, doch dringend verzocht zijn acties te staken. Maar hij ging door', zei de advocate.

De moord op Sven

Vooral het vierde boek van Van der Woude is volgens het UWV grensoverschrijdend. Alleen al de titel: 'Tof Thissen en de moord op Sven'. Er is volgens de advocate van het UWV sprake van een diepe inbreuk op de levenssfeer van Thissen, zijn familie en de werknemers van de uitkeringsinstantie.
'Het boek is al gepubliceerd en wordt verkocht. Hierin worden de gedachten en gevoelens van de auteur beschreven. Deze vrijheid is niet onbeperkt. Er zijn ernstige verdenkingen te lezen, die ook op zijn blog voorkomen. Verdenkingen waardoor de geloofwaardigheid en de goede naam van Thissen en de instantie in het geding komen', zei de raadsvrouw.
Natuurlijk is Thissen geen moordenaar, ik leef immers nog
Auteur Sven van der Woude
Het UWV heeft ondanks alles begrip voor de schrijnende situatie waarin de schrijver zit, zei de juriste: 'Het UWV is echter een uitvoerende instantie die binnen de kaders van de wet handelt'.

Clownesk sausje

Van der Woude vindt niet dat hij te ver is gegaan in zijn boek. 'Ik wed dat bijna niemand in deze zaal dat boek heeft gelezen', zei hij. Het is zijn manier van schrijven. 'Taal met een clownesk sausje. Natuurlijk is Thissen geen moordenaar, ik leef immers nog', legde Van der Woude aan de rechter uit.
Hij beroept zich op de vrijheid van meningsuiting. De rechter neemt twee weken de tijd om te beoordelen of dit grondrecht botst met het grondrecht 'bescherming van de persoonlijke levenssfeer', waarop het UWV zich beroept.