Instellingen

Gesloten deuren gaan open: partijen willen openlijk praten over OZG-zonnepark

Compilatie van het Ommelander Ziekenhuis en een zonnepark
Compilatie van het Ommelander Ziekenhuis en een zonnepark © Archief (bewerkt door RTV Noord)

Een ruime meerderheid van de politiek in Oldambt wil dat de discussie over het megazonnepark van het Ommelander Ziekenhuis (OZG) in het openbaar wordt gevoerd. Dat laten partijen desgevraagd weten.

‘Ik zie zo 1, 2, 3 niet in waarom deze discussie achter gesloten deuren moet plaatsvinden’, zegt PvdA-voorman Hilbert Flokstra.

Besloten bijeenkomst

Donderdagavond meldde RTV Noord dat de gemeenteraad van Oldambt in eerste instantie achter gesloten deuren praat over het zonneparkplan van het ziekenhuis in Scheemda. Dat gebeurt op woensdagavond 15 september. Tijdens die avond geeft OZG-bestuurder Hennie Sanders uitleg over de plannen. Vervolgens gaat de raad, zonder de aanwezigheid van Sanders, inhoudelijk over het plan praten.

Harma Nobbe van de SP en VCP’er Jan Kenter namen het initiatief voor de avond, omdat ze merkten dat partijen worstelen met het onderwerp. Het leek hen daarom een goed idee om de koppen eens bij elkaar te steken. Langzamerhand ontstond het idee om dat achter gesloten deuren te doen, zodat iedereen met een vrij gevoel over het onderwerp kan praten. Partijen zouden zich daar wellicht prettiger bij voelen.

Nobbe: ‘Dat is met alle goede bedoelingen zo bedacht. Wij hebben het niet gepeild. maar gewoon zo ingeschat.’

Niet mee eens

Een dag later blijkt dat niet iedereen het daarmee eens is. Sterker nog: Engel Modderman, voorman van diezelfde VCP, laat vanuit zijn vakantieadres in Servië weten absoluut tegen beslotenheid te zijn. Hij wil dat de avond in alle openheid wordt georganiseerd, dus ook voor de pers. Anders weigert de VCP naar de bijeenkomst te komen, waarvan de partij zelf medeorganisator is.

Gemeentebelangen Oldambt deelt dit statement: ook zij komt niet als de discussie achter gesloten deuren plaatsvindt.

In de openheid

Een rondje langs de fractievoorzitters van de partijen geeft een helder beeld: een overduidelijke meerderheid is voor vergaderen in de openbaarheid.

Alleen de VVD, het CDA en de ChristenUnie -6 van de 25 zetels- zien liever dat de deuren gesloten blijven. Harold de Groot van de VVD noemt het ‘een beladen dilemma, waarbij het goed is als we er eerst samen over praten’. CDA’er Tim van Bostelen vindt dat het besloten moet, ‘omdat je er geen rekening mee wilt houden dat er meegeluisterd wordt’.

Maar een ruime meerderheid is voor transparantie. Ook organisator SP vindt het prima als de discussie in het openbaar plaatsvindt, maar kan nog niet met honderd procent zekerheid zeggen dat dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Nobbe: 'De raad is duidelijk, maar wij zijn natuurlijk ook afhankelijk van Hennie Sanders. Zij moet het zien zitten dat het openbaar is. En dat weet ik op dit moment nog niet'.

Sanders was vrijdagmiddag onbereikbaar voor commentaar.

Zonneparkplan

Wat houdt het zonneparkplan ook alweer in? Het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda en PowerField willen samen een zonnepark bouwen ter grootte van vijfhonderd voetbalvelden. Gaat dat plan door, dan krijg het Ommelander Ziekenhuis in een klap een eenmalig bedrag van twintig miljoen euro overgemaakt. Daarmee kan het noodlijdende ziekenhuis een deel van de leningen afbetalen.

RTV Noord toonde eerder al aan dat het tegenwoordig de tactiek is van de zonneparkbranche om maatschappelijke problemen aan boord te halen, zodat de kans groter is dat de politiek haar goedkeuring geeft. Dat verhaal is via deze link te lezen.