Instellingen

Wapens in huis? Inleveren maar!

Een door de politie in beslag genomen steekwapen
Een door de politie in beslag genomen steekwapen © ANP
Groningers die een steek- of vuurwapen thuis hebben liggen, kunnen dat volgende maand op 27 plekken in de provincie inleveren. Alle Groningse gemeenten doen mee aan de landelijke wapeninleveractie van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Vooral jongeren worden aangemoedigd om hun wapens in te leveren. Steekwapens kunnen anoniem op het politiebureau of op andere aangewezen locaties worden ingeleverd. Voor een vuurwapen kan een afspraak worden gemaakt, waarna de politie langskomt om het vuurwapen op te halen. De wapeninleveractie vindt plaats in de 'Week van de Veiligheid' die van 11 tot en met 17 oktober wordt gehouden.
Op deze kaart is te zien waar de wapens kunnen worden ingeleverd.

'Drop je knife en doe wat met je life'

Uit cijfers blijkt dat het wapengebruik onder jongeren is toegenomen. Ook in Groningen. Burgemeester Koen Schuiling maakt zich hier zorgen over en haakt daarom met de gemeente Groningen aan bij wapeninleveractie. Ook vraagt hij andere organisaties mee te doen met de bijbehorende bewustwordingscampagne 'Drop je knife en doe wat met je life'.
Veel te vaak hoor ik verhalen van jongeren die denken dat het leven een game is
Koen Schuiling - burgemeester van Groningen
Burgemeester Koen Schuiling: ‘Veel te vaak hoor ik verhalen van jongeren die denken dat het leven een game is en het dragen van een wapen normaal is. Dat is niet zo. Dat patroon moeten we doorbreken. Hopelijk maken veel jongeren gebruik van de mogelijkheid om op deze manier van hun wapen af te komen.’

Kluisjescontroles

Scholen kunnen lespakketten afnemen die zijn ontwikkeld door Halt en het Openbaar Ministerie. Mbo's en het voortgezet onderwijs wordt gevraagd kluisjescontroles uit te voeren.
'Het tegengaan van wapengebruik onder de jeugd is niet uitsluitend een opgave voor de overheid. Iedereen die de jeugd omringt tijdens de groei naar volwassenheid -van ouders, school en vereniging tot de jeugdzorg, winkeliers en horeca- heeft hierin een verantwoordelijkheid', aldus Schuiling.
De opbrengst van een eerdere inleveractie in Den Haag
De opbrengst van een eerdere inleveractie in Den Haag © ANP

Meisje van 13 steekt jongen in heup

Alleen al deze zomervakantie waren er in de provincie drie steekincidenten waar jongeren bij betrokken zijn geweest. Op 5 augustus werden twee 16-jarigen aangehouden in Delfzijl op verdenking van poging tot doodslag. Ook het 25-jarige slachtoffer van deze steekpartij is aangehouden.
Een week eerder stak een meisje van 13, de jongste verdachte van de afgelopen maanden, een jongen van 14 aan de Korreweg in Stad. De jongen werd geraakt in zijn heup en lag een nacht in het ziekenhuis. Het tweetal had ruzie gekregen voor de ingang van een appartementencomplex. Hierdoor waren er veel getuigen van het incident. Het meisje beroept zich op noodweer.
Agenten vinden een steekwapen in een fietstas in  de vechtstraat
Agenten vinden een steekwapen in een fietstas in de vechtstraat © Joey Lameris/112Groningen
Eind augustus raakte een 17-jarige jongen gewond nadat een 16-jarige hem gestoken zou hebben aan de Vechtstraat in Stad. Ook een vrouw van 51 werd aangehouden, maar zij kwam al snel weer op vrije voeten. Het steekwapen werd later in een fietstas in de straat door de politie gevonden.

Jeugddetentie en jeugd-tbs

Eerder dit jaar werden Sven O., Machella V. en Iwan G veroordeeld voor het doodsteken van Stadjer Chris Kalsbeek op het schoolplein van OBS De Vuurtoren in de wijk Lewenborg. De drie waren minderjarig. O. had uit voorzorg een mes op zak, omdat hij zich zonder niet veilig voelde op straat. Hij is veroordeeld tot 21 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs voor het doodsteken van Chris. Zijn vriendin Machella V. kreeg dezelfde straf opgelegd. Iwan G. kreeg een lagere straf, omdat zijn rol kleiner was.
Messen zijn een groot probleem onder jongeren
Officier van Justitie in de zaak Chris Kalsbeek
Deze strafzaak is grotendeels in het openbaar behandeld, ondanks de leeftijd van het drietal. Vanwege de toename van messen op straat en de grote maatschappelijke impact van deze steekpartij, besloot de rechtbank de zaak in het openbaar te behandelen. 'Messen zijn een groot probleem onder jongeren', sprak de officier van justitie in deze zaak.
Voor volwassenen staat er maximaal tien jaar gevangenisstraf voor een poging tot doodslag. De kinderrechter kan minderjarigen maximaal twee jaar jeugddetentie en twee jaar jeugd-tbs opleggen.

Wetsvoorstel

Minister Grapperhaus bereidt een wet voor om de verkoop van legale messen te verbieden aan minderjarigen. Ook is er overleg tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en grote winkelketens over hoe winkeliers in de tussentijd al kunnen tegengaan dat legale messen aan minderjarigen worden verkocht.