Nieuwe financiële tegenvaller voor de Tirrel in Winsum

Bouwwerkzaamheden aan de Tirrel in juli
Bouwwerkzaamheden aan de Tirrel in juli © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord (archief)
Er zijn signalen dat er opnieuw een financiële tegenvaller is bij de bouw van multifunctionele accommodatie de Tirrel in Winsum. De gemeenteraad van Het Hogeland is daar al voor de zomervakantie achter gesloten deuren over geïnformeerd. Om welk bedrag het gaat, is niet naar buiten gebracht.
In een memo die nu openbaar is staat dat de gemeenteraad voor de zomervakantie in een besloten bijeenkomst is geïnformeerd over de stand van zaken rond de Tirrel. ‘Gezien onze samenwerking met diverse partners is een deel van deze informatie in eerste instantie vertrouwelijk’, schrijft het college.

Waarom is de informatie niet openbaar?

Navraag bij de gemeente over de details levert niks op. ‘We kunnen in dit stadium niet ingaan op vragen. We hechten eraan eerst de raad te informeren. Daarmee volgen we de koninklijke weg. Verder wordt er gewoon volop gebouwd aan de Tirrel en wordt het project steeds concreter’, laat woordvoerder Paul Kremer weten.
Illustratie van het nieuwe multifunctionele gebouw de Tirrel in Winsum
Illustratie van het nieuwe multifunctionele gebouw de Tirrel in Winsum © de Tirrel

Eerdere tegenvaller van 8,2 miljoen euro

Het project had vorig jaar september ook al te maken met een financiële tegenvaller. De bouw viel veel duurder uit dan begroot: 8,2 miljoen euro. Omdat deze tegenvaller voor de raad uit de lucht kwam vallen stapte een wethouder op.
Het budget voor het project is toen verhoogd. Ook is er meer geld in de pot onvoorzien gestopt. De nieuwe tegenvaller zou daaruit gedekt moeten worden. De raad heeft tijdens de besloten bijeenkomst de toezegging gekregen dat het college in september met een voorstel komt hoe de kosten binnen het huidige budget gedekt kunnen worden. Of dat haalbaar is moet nog blijken.

Gebouw moet volgend jaar klaar zijn

Het totale gebouw kost 34 miljoen euro (exclusief btw). Daarvan neemt de gemeente 22,5 miljoen euro voor haar rekening. Het overgebleven bedrag wordt betaald door stichting De Hoven, die er een verpleeghuis realiseert. Ook komen er twee scholen in het gebouw. De Tirrel moet eind 2022 opgeleverd worden.