Bezwaar tegen zonnepark Sellingerbeetse, een rechtszaak tegen wil en dank

Bij zwemplas Beetser Koelen drijven tientallen zonnepanelen
Bij zwemplas Beetser Koelen drijven tientallen zonnepanelen © RTV Noord
Allemaal hadden ze er liever niet willen zijn vrijdagmiddag, toch stonden bezwaarmakers Anco en Eleonore Pruiksma, projectontwikkelaar GroenLeven en de gemeente Westerwolde voor de bestuursrechter.
Reden: de bezwaarmakers tegen zonnepark Sellingerbeetse in waterplas Beetser Koelen voelen zich niet gehoord. Ze willen in gesprek met een wethouder over de gevolgen van het zonnepark voor natuur en recreatie, maar dat lukt niet.
En dus zien Anco en Eleonore Pruiksma geen andere optie dan de rechtszaak, die ze in augustus vorig jaar al tegen het zonnepark hadden aangespannen, te laten doorgaan.

Zonnepark afbreken? 'Nee, kapitaalvernietiging'

Als het beroep gegrond wordt verklaard moet het zonnepark, dat er inmiddels een paar maanden staat, juridisch gezien worden afgebroken. Maar dat is niet wat de bezwaarmakers willen. Wat ze wel willen is een dijk tussen de zonnepanelen en het naastgelegen bos.
‘Het bos van Sellingerbeetse is tegenover ons huis. Wij wandelen en genieten daar’, zegt Anco Pruiksma. Pruiksma en zijn vrouw vinden dat recreatie en toerisme in het gebied op het spel staat. ‘Het gebied degradeert door de komst van de zonnepanelen.’
Ik wil dit proces helemaal niet. Ik ben er zenuwachtig van
Anco Pruiksma - bezwaarmaker
Het stel wilde hun plan om een dijk aan te leggen bespreken met wethouder Giny Luth van recreatie en toerisme en stuurden haar een week geleden een bericht. De wethouder ging daar niet op in omdat het volgens haar te maken had met de rechtszaak. ‘En daar ga ik niet over’, laat ze weten.
Volgens Luth moet het stel bij de wethouder ruimtelijke ordening zijn, Bart Huizing. ‘Ik ga niet in portefeuilles van anderen wroeten’, aldus Luth.
Omdat de gemeente het daar verder bij liet eindigden de drie partijen alsnog in de rechtszaal. ‘Ik wil dit proces helemaal niet. Ik ben er zenuwachtig van’, zegt Pruiksma tegen de rechter. ‘Kunnen we niet tot overeenstemming komen?’

Bezwaarmakers doen uiterste poging

Dat lijkt vrijdagmiddag niet te lukken. Pruiksma probeert het nog één keer: ‘Als de gemeente mij de toezegging kan doen dat ik met een wethouder in gesprek kan, dan trek ik mijn beroep in’, zegt hij.
Dat is ook de wens van zonnepark ontwikkelaar GroenLeven. Meermaals vraagt de advocaat van het bedrijf tijdens de rechtszaak of de twee van het beroep willen afzien: ‘Het gaat om een serieuze zaak. Dus als het niet om de omgevingsvergunning gaat, wilt u het beroep dan alstublieft intrekken?'

'Plan met dijk is onuitvoerbaar'

Maar de gemeente weigert om de bezwaarmakers een gesprek toe te zeggen. Reden: het dijkplan zou volgens een ambtenaar onuitvoerbaar zijn. Ook omdat de grond rond de Beetser koelen maar gedeeltelijk in bezit is van de gemeente.
Pruiksma besluit daarom om de rechterlijke procedure door te zetten, in de hoop dat de rechter een uitspraak doet over de dijk.

Rechter doet uitspraak, tenzij...

En dus zal de bestuursrechter een beslissing moeten nemen. Een beslissing over iets waar niemand op zit te wachten: het intrekken van de omgevingsvergunning voor een al aangelegd zonnepark.
De uitspraak is binnen zes weken. Tenzij… ‘Intrekken kan nog tot de rechter uitspraak heeft gedaan’, zegt de advocaat van GroenLeven tegen de Pruiksma’s. ‘Mijn nummer staat op het dossier.’
Zonnepark Sellingerbeetse kent een lange geschiedenis. In april 2020 gaf de gemeente Westerwolde groen licht voor de aanleg, maar zonder slag of stoot ging dat niet. Zo’n 116 mensen lieten van zich horen en reageerden op de plannen. De meeste reacties waren afwijzend. Hoewel het beroep bij de rechtbank nog liep, is het zonnepark inmiddels aangelegd.