Basisschoolleraar Jalt de Haan (30) gaat met CDA Groningen voor derde zetel

Jalt de Haan, de nieuwe lijsttrekker voor het CDA bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen
Jalt de Haan, de nieuwe lijsttrekker voor het CDA bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen © CDA Groningen
De 30-jarige Jalt de Haan uit de stad Groningen is vrijdagavond door leden unaniem verkozen tot de nieuwe lijsttrekker van het CDA in de gemeente Groningen. Tot voorheen werkte hij als fractiemedewerker bij de partij.
De Haan werd drie maanden geleden voorgedragen als lijsttrekker. In het dagelijks leven staat hij voor de klas als leerkracht van groep acht op basisschool Dom Helder Camara in de stad-Groninger wijk Beijum.
De onderwijsman neemt het stokje over van René Bolle, die eerder aangaf dat het 'tijd was voor een nieuw gezicht'. Taak aan De Haan dus om het CDA door de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart loodsen. De christendemocratische partij beleefde in 2018 een teleurstellende uitslagenavond, met 6,62 procent van het aantal stemmen. De partij moet het sindsdien met twee zetels in de raad stellen en een plek in de oppositie.
Als lijsttrekker neem je toch je eigen ervaring mee
Jalt de Haan - nieuwe lijsttrekker CDA Groningen

Derde zetel terug

De inzet voor de volgende verkiezingen? 'Toch die derde zetel pakken', zegt De Haan overtuigd. Hij ziet dat het CDA landelijk in een interne crisis is beland, maar verwacht dat het CDA het in Groningen de komende verkiezingen desondanks goed gaat doen. 'We moeten weer vooruit kijken. Ik wil het CDA neerzetten als een trotse partij, want dat ben ik ook.'

Kinderen helpen

Zijn baan in het onderwijs zorgde ervoor dat De Haan de politiek in ging, vertelt hij. 'Ik wil iets voor de kinderen betekenen. Als lijsttrekker neem je toch je eigen ervaring mee. Ik zie dat er in sommige wijken nog best veel onveiligheid is. Ook groeit één op de zes kinderen op in armoede. Daar wil ik iets aan doen.'