Instellingen

Warming-up: FC Groningen - SC Heerenveen

Mike te Wierik in de vorige uitwedstrijd bij Heerenveen
Mike te Wierik in de vorige uitwedstrijd bij Heerenveen © Orange Pictures/Jan Westman

Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen.

FC Groningen zag in de laatste dagen van de transfermarkt Gabriel Gudmundsson, Azor Matusiwa en Ahmed El Messaoudi uit de Euroborg vertrekken. Daar kwamen vier spelers voor terug: Laros Duarte, Yahya Kalley, Sebastian Tounekti en Daleho Irandust. Alleen de van Sparta overgekomen Duarte staat vanmiddag in de basis. Kalley en Tounekti staan nog wat verder van het eerste elftal af en Irandust maakt tegen de Friezen naar alle waarschijnlijk als invaller zijn opwachting. De 18-jarige Bjorn Meijer krijgt eerst de voorkeur boven Kalley op de linksbackpositie.

Bjorn Meijer: 'Vertrek van Gudmundsson biedt me kansen'

Door het vertrek van Azor Matusiwa draagt Mo El Hankouri de aanvoerdersband. De vleugelspeler is door Danny Buijs tot nieuwe captain van de ploeg benoemd.

De grote vraag is waar FC Groningen op dit moment staat na alle wisselingen op de transfermarkt. Er zijn twee wapens ingeleverd, maar de vraag is hoeveel slagkracht door Fledderus is teruggehaald.

De vorm: FC Groningen

De competitie is pas drie speelrondes onderweg. Toch liet FC Groningen al best wat zien. In Leeuwarden werd gewonnen, tegen Utrecht pakte de ploeg van Danny Buijs een punt en tegen PSV werd geflatteerd met 5-2 verloren. Vooral het spel aan de bal is in vergelijking met afgelopen seizoen een stuk beter. FC Groningen creëert meer kansen, scoort makkelijker, maar geeft achterin ook meer weg. Buijs kiest vanmiddag voor spits Jörgen Strand Larsen ten koste van Michael de Leeuw. De Noor was in de eerste wedstrijd tegen Cambuur matchwinner, maar mocht nog niet eerder dit seizoen vanaf de aftrap beginnen.

Laros Duarte: 'Je merkt aan alles dat het hier leeft'

De vorm: SC Heerenveen

De Friezen zijn de competitie uitstekend begonnen. De ploeg van Johnny Jansen staat op de vijfde plaats in de eredivisie nadat de eerste twee wedstrijden werden gewonnen. Afgelopen week maakte voormalig FC Groningen en FC Emmen-speler Nick Bakker de overstap naar de Friese club, maar verder bleef het verdacht rustig op de transfermarkt. Joey Veerman bleef tegen wil en dank, maar opvallender was dat er geen spits meer werd aangetrokken. Dat was namelijk prioriteit nummer één.

Danny Buijs: 'Ik denk dat we aan elkaar gewaagd zijn'

Waar moeten we op letten?

Bjorn Meijer heeft van Danny Buijs de opdracht gekregen om veelvuldig op te komen, voorzetten te geven en gevaarlijk te worden voor het team. Het zal geen gemakkelijke opgave worden voor de oud-speler van VV Helpman, want hij staat op de plek van Gabriel Gudmundsson. Toch kijkt de debutant met veel vertrouwen naar de wedstrijd van komende middag. ‘Dit is waar je jaren voor werkt’, zegt Meijer zelf. ‘In eigen stadion, de derby van het Noorden, een prachtige wedstrijd voor het publiek. Ik heb er heel veel zin in.’

Historie

FC Groningen en SC Heerenveen speelden 26 keer eerder een eredivisiewedstrijd tegen elkaar in Groningen. De balans is in het voordeel van de bezoekers. Heerenveen won namelijk negen keer, FC Groningen won acht keer en het werd tevens acht keer gelijk.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen – SC Heerenveen begint om 14.30 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 14.00 uur.

Niiwino Geertsema presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Paul Zweverink is de analist in de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een live-verslag op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

FC Groningen beschikt over een fitte selectie.

Vermoedelijke opstelling

Leeuwenburgh, El Hankouri, Te Wierik, Kasanwirjo, Meijer, Dammers, Duarte, Ngonge, Suslov, Joosten, Strand Larsen.