Hinke Schokker: 'Gedroomd dat er iemand iets in mijn water deed'

Hinke Schokker is de snelste Nederlandse
Hinke Schokker is de snelste Nederlandse © Henk Elderman/RTV Noord
Hinke Schokker twijfelde of ze mee zou doen aan de RUN van Winschoten. De Friezin die afgelopen zomer vrijgesproken werd van dopinggebruik had de afgelopen weken lichte fysieke klachten. Maar dat was niet eens het ergste.
Twee jaar lang vocht ze tegen de in haar ogen foute beslissing om haar te schorsen vanwege de positieve dopingtest na de RUN van 2019. Ze kreeg gelijk en afgelopen zomer werd ze vrijgesproken. Ze kreeg haar nationale titel en nederlands record uit 2019 terug.
Zaterdagochtend besloot ze toch om te starten. En dat was niet voor niets. Na 100 kilometer verschrikkelijk afzien, kwam ze als eerste Nederlandse vrouw over de finish op de Stikkerlaan in de molenstad.
Ik zit de komende zes weken weer in de stress door de dopingcontrole
Hinke Schokker, Nederlands kampioene 100 kilometer

Ineengestort

Toen het volkslied klonk na de huldiging liet ze de tranen de vrije loop. 'Dat was de emotie van de afgelopen twee jaar,' vertelde ze een paar uur na haar race. Ze kon nog amper op haar benen staan na haar inspanningen. Want na de meet stortte ze ineen. Ondersteund door haar vriend en een medewerker van de EHBO werd ze overeind geholpen. Met een glimlach kreeg ze een medaille omgehangen door partner Paul en overhandigde de Mini Miss Oldambt haar een dik verdiende bos bloemen.

Zes weken stress

Het was de ultieme beloning voor Schokker. Ze wist dat ze totaal niet in vorm was. Een voor haar simpel loopje van vijftien kilometer kon ze niet eens volbrengen in de afgelopen week. Zowel fysiek als mentaal was dat te hoog gegrepen. Haar knie werkte niet echt mee en de gedachte aan twee jaar geleden toen ze de RUN won kon ze maar niet verdringen. 'Ik heb vannacht letterlijk gedroomd over dat er iemand iets in mijn water deed wat mij een positieve dopinguitslag gaf. Ik zit daar de hele tijd mee in m'n hoofd. Ik moest nu ook weer naar de dopingcontrole. Ik zit de komende zes weken echt weer in de stress,' bekent ze.
Schokker moest door de EHBO overeind geholpen worden
Schokker moest door de EHBO overeind geholpen worden © Henk Elderman/RTV Noord

Positieve geluiden

Toch was dat voor haar geen reden om niet aan de start te verschijnen in Winschoten voor de jubileumeditie van de RUN. De geluiden waren grotendeels positief. En het publiek motiveerde haar om de 100 kilometer te voltooien.
'Het doel voor mij was om te lopen en daardoor de drempel te verlagen. Er waren bijna geen mensen die negatief waren. Ik hoorde wel iemand die iets riep van 'zij was toch geschorst?' Toen dacht ik wel van 'oh nee'. Voor de rest kreeg ik heel veel steun. Dat is heel fijn.'

Wandelen

Ook toen ze het moeilijk had in de straten van Winschoten schoot het publiek te hulp. 'Vanaf twintig kilometer wilde ik elk rondje van tien kilometer al uitstappen. Ik had eigenlijk geen enkele keer de indruk dat het lekker ging en ik door kon. Bij tachtig kilometer was ik al uitgestapt. Maar er was een mevrouw die zei dat ik ook gewoon kon gaan wandelen. Dat heb ik maar gedaan. Ik ben heel blij dat ik die vrouw tegenkwam.'
In het overall-klassement eindigde Schokker als vijfde. De zege was voor de Italiaanse Francesca Bravi. Haar eindtijd was 7 uur, 43 minuten en 45 seconden. Schokker deed er bijna een half uur langer over.