Instellingen

Eigenaar bijtende hond moet alsnog schadevergoeding betalen aan aangevallen meisje

Neona Westerhoff laat zien waar ze is gebeten door de hond
Neona Westerhoff laat zien waar ze is gebeten door de hond © Jeroen Willems

Het heeft even geduurd, maar het is uiteindelijk toch gebeurd. Een 42-jarige vrouw uit Stad is vorige week door de politierechter veroordeeld tot een geldboete van 1000 euro en een schadevergoeding van 6000 euro, omdat haar hond drie meisjes had aangevallen.

De toen 13-jarige Neona Westerhoff uit Zuidbroek was een van de slachtoffers van het incident in Foxhol. Ze werd meerdere keren door de hond in haar gezicht gebeten.

Hond kwam niet om te spelen

Het incident gebeurde op 17 februari 2020 in Foxhol. Een hond kwam uit het niks aangelopen bij een groep jongeren en begon daar te springen en te blaffen. De jongeren dachten dat de hond wilde spelen, maar vervolgens ging het beest in jassen bijten.

Twee vriendinnen van Neona werden vlak daarna door de hond in hun been en achterhoofd gebeten. De hond beet Neona meerdere malen in het gezicht, waarna ze met een grote wond naar het ziekenhuis moest.

‘Die hond wou maar doorspelen ofzo, en toen beet hij mij in mijn wang’, zei Neona eerder daarover.

Oproep aan baasje van de hond

Neona Westerhoff en haar moeder Jeanet Mühlenberg hebben na het incident kort met het baasje van de hond gesproken, maar daarna verbreekt de eigenaar het contact. Ook de politie krijgt geen contact met de vrouw. Neona kan hierdoor het incident niet goed afsluiten en doet daarom bij RTV Noord een oproep aan de vrouw om zich alsnog bij de politie te melden. Daarop komt geen reactie.

Schrijnende zaak

Na een tweede publicatie, een jaar later, bekommert letselschade-expert Nina Hartlief van Nostimos zich kosteloos over de zaak. Ze noemt het een schrijnende zaak. 'De eigenaar van de hond is meerdere keren door de politie aangeschreven, maar heeft zich nooit bij de politie gemeld. Wel zijn nog vriendinnen van Neona gehoord. De zaak is donderdag zonder de verdachte behandeld. Dat hadden we eigenlijk al wel gedacht', zegt Hartlief.

Smartengeld

Naast de geldboete van 1000 euro - waarvan de helft voorwaardelijk - moet de eigenaar van de hond ook nog bijna 6000 euro schadevergoeding betalen aan Neona. 416 euro voor schade aan haar jas en bril plus gemaakte reiskosten. De rest van het schadebedrag bedraagt 5500 euro aan smartengeld.

'Het blijft aan je knagen'

Neona en haar moeder zijn blij dat er nu een punt achter de zaak kan worden gezet. 'Je kan het toch niet goed loslaten. Het blijft aan je knagen. Dat zag ik ook wel bij Neona. We zijn blij dat er nu een veroordeling is', zegt Jeanet Mühlenberg.