Inwoners Noord-Groningen kunnen geur- en geluidsoverlast per site melden

Stankoverlast melden via een app
Stankoverlast melden via een app © Archief RTV Noord
Wie in het noorden van onze provincie last heeft van een nare geur of storend geluid van bedrijven, kan dat voortaan melden via de website Hinderapp.nl. De site is te gebruiken voor inwoners van de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland, die samen met de provincie aan de wieg stonden van de ontwikkeling ervan.
Doel van de site is inwoners sneller geur- en geluidsoverlast in hun omgeving te laten melden. Ook krijgen ze een overzicht van meldingen door anderen.
Gebruikers kunnen ook milieuklachten indienen via de site. Die worden vervolgens in behandeling genomen door de Omgevingsdienst Groningen. Beide gemeenten en de Omgevingsdienst gebruiken de site om de leefomgeving van inwoners te monitoren.

Proef bleek succesvol

De ontwikkeling van de website begon als een proef rond industriegebied Oosterhorn. Doel daarvan was het verminderen van geurhinder, een goed beeld krijgen van ervaren geuroverlast en inzicht krijgen in luchtkwaliteit en eventuele gezondheidsrisico’s.
'De pilot was waardevol, vooral voor omwonenden', schrijven de initiatiefnemers. Daarom werd de site uitgebreid en krijgen meer inwoners de mogelijkheid om overlast te melden.
De website Hinderapp.nl is hier te vinden. Je moet je wel eerst registreren voor een account.