Dit jaar al meer drugsafvaldumpingen in Groningen dan in heel 2020

Gedumpte vuilniszakken met drugsafval
Gedumpte vuilniszakken met drugsafval © Politie Veendam/Pekela
In de provincie Groningen zijn in de eerste helft van dit jaar vijf locaties aangetroffen waar drugsafval werd gedumpt. Over heel vorig jaar waren dat er vier.
Landelijk daalde het aantal dumpingen van drugsafval de laatste twee jaar. Nu stijgt het aantal dumpingen weer. Vooral in onze provincie, Noord- en Zuid-Holland en Limburg noemt de politie de stijging zelfs explosief. Een mogelijke oorzaak van de stijging zou volgens de politie kunnen liggen in de trend dat drugsproducenten steeds meer kleinere drugslabs runnen in plaats van een paar grote.

Eén productielocatie opgerold

Als het gaat om het aantal opgerolde productielocaties is er een landelijke daling vergeleken met vorig jaar, ook in de provincie Groningen. Werden er bij ons vorig jaar drie locaties ontmanteld, in de eerste helft van dit jaar was dat één locatie. Dat gebeurde in Ter Apel, waar in een loods een compleet ingericht en werkend drugslab voor de productie van amfetamine werd aangetroffen. Daarbij werden drie mannen gearresteerd die bezig waren met de productie van amfetamine.

Geheim telefoonverkeer gekraakt

In de provincie Groningen gaat het om kleine aantallen waarbij elke vondst een grote statistische verschuiving laat zien. Landelijk zijn er tot en met juli 49 productielocaties opgerold, in heel 2020 waren dat er 108. De politie wijst er op dat de daling komt na een jaar waarin veel drugsproducenten tegen de lamp liepen doordat de politie er in geslaagd was hun geheime telefoonverkeer via Encrochat te kraken. Ten opzichte van 2019 en 2018 stijgt het aantal opgerolde productielocaties juist.

Dit jaar nog geen opslaglocaties gevonden

De politie onderscheidt in de jacht op de makers van synthetische drugs ook opslaglocaties. Dat zijn plekken waar 'hardware' zoals glaswerk en ketels of chemicaliën voor drugproductie zijn opgeslagen.
Daarvan is dit jaar nog geen enkele locatie gevonden in onze provincie. Vorig jaar was dat er één en het jaar daarvoor vier. Een stevige daling dus, maar dat wil met deze kleine aantallen nog niet zoveel zeggen. Landelijk was er met 48 gevonden locaties sprake van een stabilisatie.