Gemeente vindt bibliotheken in Aduard en Oldehove te duur: sluiting dreigt

De bibliotheek in Aduard
De bibliotheek in Aduard © Wiert van der Net
De gemeente Westerkwartier wil de bibliotheken in Aduard en Oldehove sluiten. De kosten wegen niet op tegen het gebruik ervan, schrijft het college van burgemeester & wethouders in een raadsbrief.
Dat heeft de nodige gevolgen voor de locaties waarin de bibliotheken zijn gehuisvest: MFC De Meeden in Aduard en het dorpshuis in Oldehove. De huursom van de bieb vormt voor die partijen een belangrijke inkomstenbron.
‘Dit is een klap’, zegt voorzitter van stichting MFC De Meeden Wiert van der Net. ‘De vraag is of we met de rest van de inkomsten kunnen blijven bestaan.’

Sociale impact

Naast een financiële dreun heeft de sluiting van de bieb sociale impact, legt Van der Net uit. ‘Het aantal bezoekers loopt inderdaad terug, maar er is toch altijd aanloop op de twee dagen dat-ie open is. Mensen komen er ook de krant lezen, een praatje maken. Als dat wegvalt, zullen ze iets anders moeten vinden.’
De bibliotheek in Aduard dient ook als ontmoetingsplaats
De bibliotheek in Aduard dient ook als ontmoetingsplaats © Wiert van der Net
De voorzitter hoopt dat de gemeente het MFC in Aduard ondersteunt als de bieb inderdaad sluit. In de raadsbrief schrijft het college dat ze het belangrijk vindt dat er alternatieve dienstverlening komt, in de vorm van een afhaalpunt of bezorgdienst.
GroenLinks-raadslid Annemiek KleinJan uit Aduard noemt de voorgenomen sluiting ‘een gemis voor het dorp’. ‘We snappen dat vernieuwing nodig is. De vraag is alleen: wanneer is iets te duur? Wij vinden dit een belangrijke voorziening, die ook voor kleinere dorpen behouden zou moeten blijven.’

Functie bieb verandert

Woordvoerder Hilde Akkerman van de gemeente Westerkwartier legt uit dat de functie van de bibliotheek verandert: van plek waar je boeken kunt lenen naar een partij die zich richt op brede ontwikkeling van inwoners. Het geld dat vrijkomt wil de gemeente investeren in 'inhoudelijke projecten'.
‘Dit kan door de dienstverlening in één of twee bibliotheken te vergroten, zodat meer cursussen worden aangeboden. Of door te investeren in een ruimere collectie boeken en door bibliotheken op scholen te starten’, aldus Akkerman.
MFC De Meeden in Aduard
MFC De Meeden in Aduard © Wiert van der Net
De vestigingen in Oldehove en Aduard zijn volgens de gemeente niet goed aan te passen aan de nieuwe functie.

Plan MFC Oldehove op losse schroeven

In Oldehove komen door de sluiting de plannen voor een nieuw MFC mogelijk op losse schroeven te staan. Het is de vraag of de financiering rond komt zonder de bieb als huurder, schrijft de gemeente in de raadsbrief.
Jannie Doornbos van het dorpshuis in Oldehove vindt het nog te vroeg om te reageren op de kwestie. Zij wil eerst met de bibliotheek en de gemeente in gesprek. Die bijeenkomsten vinden eind september plaats.