Gedeputeerde: 'Intrekken vergunningen van boeren is in Groningen niet aan de orde'

Koeien in een stal
Koeien in een stal © Steven Radersma/RTV Noord
Het advies van landsadvocaat Hans Besselink aan landbouwminister Carola Schouten om vergunningen van boeren in te trekken, als ze teveel stikstof produceren, kan niet rekenen op steun vanuit de provincie Groningen.
Volgens Besselink moet de hoeveelheid stikstof die wordt uitgestoten snel worden verminderd om de bouw van bijvoorbeeld woningen en wegen mogelijk te maken.
Vorige week werd al bekend dat er plannen zijn om boeren die veel stikstof uitstoten in de buurt van kwetsbare natuur uit te kopen of desnoods gedwongen te onteigenen. Dat was volgens boerenorganisatie LTO al ‘een heel slecht idee.’ Het intrekken van vergunningen gaat nog een stap verder.
Dit is echt on-Nederlands
Dirk Bruins, LTO Noord

Haast

Volgens Besselink duren procedures rond onteigening lang en is er haast geboden. Het intrekken van vergunningen, dat hij als uiterste middel ziet, kost minder tijd. Het ministerie van Landbouw en Voedselkwaliteit bevestigt het bestaan van het advies, maar benadrukt dat er ook andere opties zijn en dat er nog geen besluit genomen is.
LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins is verbijsterd over het advies van de landsadvocaat. ‘Het wordt steeds gekker, dit is echt on-Nederlands. Ik ben hier enorm woest over’, zegt hij tegen RTV Drenthe.
Proefballonnetjes helpen niet tot een oplossing te komen
Henk Staghouwer, gedeputeerde

'Contraproductief'

Ook bij Provinciale Staten aan het Martinikerkhof kan het advies niet op steun rekenen. ‘Dit werkt contraproductief’, zegt gedeputeerde Henk Staghouwer. ‘In Den Haag worden voortdurend proefballonnetjes opgelaten over stikstof. Maar die helpen niet om tot een oplossing te komen.’
‘Voor Groningen speelt de problematiek veel minder’, vervolgt hij. Voor onze provincie is onteigening of het intrekken van vergunningen sowieso niet aan de orde.'

Lieftinghsbroek

In Groningen is één natuurgebied dat stikstofgevoelig is en waar mogelijk maatregelen nodig zijn: Lieftinghsbroek in Westerwolde. Daar werkt de provincie met een zogeheten ‘gebiedsgerichte aanpak’, waarin boeren en overheid samen tot oplossingen proberen te komen. Een speciale commissie komt naar verwachting volgend jaar met een advies.
‘Dit soort proefballonnetjes verstoort de gebiedsprocessen’, zegt Staghouwer. ‘Er wordt gewezen naar boeren als degenen waar oplossingen vandaan moeten komen, maar boeren zijn maar één van de uitstoters van stikstof.'