Instellingen

Koningin Máxima opent cultuur- en gemeentehuis in Hoogezand

Koningin Máxima in Hoogezand
Koningin Máxima in Hoogezand © Jeroen Willems/RTV Noord

Met het leggen van een puzzel heeft koningin Máxima woensdagmiddag het Huis voor Cultuur en Bestuur in Hoogezand geopend.

De puzzel werd gelegd in een tafel van kunstenaar Marc van Vliet uit Overschild. De tafel, van zo'n 3,5 bij 1,5 meter, is de 'tafel van ontmoeting' in het cultuur- en gemeentehuis.

Koning Máxima opent Huis voor Cultuur en Bestuur

De gelegde puzzelstukken zijn voor altijd zichtbaar in die tafel. Ze staan symbool voor de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. Die gingen in 2018 op in Midden-Groningen. Basisschoolleerlingen legden de drie puzzelstukken, waarna Máxima de omlijsting van de nieuwe gemeente eromheen legde.

Koningin Máxima komt aan in Hoogezand
Koningin Máxima komt aan in Hoogezand © Jeroen Willems/RTV Noord

Tweehonderd jaar oude beuk

Het tafelblad is gemaakt van een gekapte beuk die bijna tweehonderd jaar bij de Damkerk in Hoogezand stond. Aan de zijkant van de tafel staan de coördinaten van de plek waar de boom jarenlang heeft gestaan. Ook zijn er nieuwe coördinaten toegevoegd: die van de locatie van het Huis voor Cultuur en Bestuur, waar de boom een 'tweede leven' krijgt. Met het ontwerp heeft de kunstenaar een contrast willen laten zien: 'Het nieuwe gebouw is gemaakt van moderne materialen. Deze tafel is tactieler en organischer, een tegengeluid tegen dat strakke nieuwe gebouw', aldus Van Vliet.

De puzzel in de tafel van kunstenaar Marc van Vliet
De puzzel in de tafel van kunstenaar Marc van Vliet © Jeroen Willems/RTV Noord

Na de openingshandeling bij de tafel, kreeg koningin Máxima een rondleiding door het gebouw waar onder andere het gemeentehuis, de bibliotheek en theater Kielzog gehuisvest zijn.

Koningin Maxima op bezoek in Hoogezand; 'ze zag er prachtig uit!'