De Drie Gezusters wil niet handhaven op coronapas: 'Onuitvoerbaar en discriminerend'

Het terras van De Drie Gezusters in Stad dit voorjaar
Het terras van De Drie Gezusters in Stad dit voorjaar © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Verschillende horecaondernemers zien het niet zitten om te handhaven op het coronatoegangsbewijs. 'We gaan niet meedoen, 'een onuitvoerbaar en idioot plan' en 'te zot voor woorden', aldus verschillende kroegbazen en restauranthouders.
'Het is onuitvoerbaar en discriminerend', zegt horeca-eigenaar Laurens Meyer, die zo'n vijftig zaken door heel Nederland heeft, waaronder De Drie Gezusters in Groningen. Hij heeft al te maken met personeelstekorten. 'Dan krijg je dit soort onzin er nog bij. Het is ook nog een enorme kostenpost', zegt hij.

Reactie op uitgelekte kabinetsplannen

Het is een reactie op de vermeende plannen van het demissionaire kabinet om controle van de CoronaCheck-app te verplichten in de sector.
De nieuwe coronaplannen worden later op dinsdag aangekondigd. Vanaf 25 september zouden bezoekers van onder meer de horeca de 'coronapas' moeten laten zien. Dat is een vaccinatiebewijs of een negatieve test, bijvoorbeeld via de app. De nachthoreca blijft voorlopig dicht.
Ik ga niet handhaven voordat ze iedereen gelijktrekken
Gilles Harthoorn, Duinzicht Schiermonnikoog

'In Zandvoort kon wel alles'

Koninklijke Horeca Nederland herkent het beeld dat de sector niet van plan is te handhaven op het coronatoegangsbewijs.
'Ze zijn de horeca helemaal om zeep aan het helpen', oordeelt Gilles Harthoorn, eigenaar van Hotel Café Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog. 'Ik ga zeker niet handhaven. Niet voordat ze iedereen gelijktrekken.'
Harthoorn is vooral boos dat hij klanten moet gaan controleren terwijl bij de Formule 1-race in Zandvoort wel alles leek te kunnen.

'Controleer gasten pas aan tafel'

Ook Appie Weij, eigenaar van Brouwhotel Parkzicht, voorziet een puzzel bij de invoering van de coronapas. Het restaurant van zijn pand heeft drie ingangen. Bij een verplichte controle aan de deur zou hij met drie opgeleide portiers moeten werken. ‘Maar daar kan niemand aan voldoen’, denkt Weij, ook bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland.
Zelf hoopt hij dat het kabinet kiest voor een manier waarbij de QR-code van gasten ook binnen kan worden gecheckt. ‘Dat zie je in Frankrijk, bijvoorbeeld. Daar word je aan tafel gecontroleerd.’
Dat Weij alleen gasten met een coronapas toegang tot zijn zaak mag geven, bezorgt hem sowieso een vreemd gevoel. ‘Het voelt heel raar voor iemand die in de gastvrijheidssector werkt. Het zal voor de hele maatschappij wel het beste zijn.’