Ietje Jacobs moet VVD weer een wethouderspost bezorgen in Stad

Ietje Jacobs (VVD)
Ietje Jacobs (VVD) © Ietje Jacobs
Als het aan het bestuur van de Groningse VVD ligt wordt Ietje Jacobs de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Eind oktober stemmen VVD-leden erover: vooralsnog zijn er geen tegenkandidaten.
Doel van de komende raadsverkiezingen is om de VVD terug te laten keren in het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Groningen. Sinds de laatste raadsverkiezingen zit de partij in de oppositie: voor die tijd was Joost van Keulen wethouder namens de liberalen.

'Genoeg kandidaten'

Jacobs moet zorgen voor een terugkeer in het dagelijks stadsbestuur, maar weet nog niet wie die wethouder dan wordt. 'Daarvoor is het te vroeg. Er zijn genoeg goede VVD'ers in Groningen: wie onze kandidaat wordt hangt ook af van de inhoud van de wethoudersfunctie.'
Of Jacobs zelf wethouder wil worden, bevestigt noch ontkent ze.
Nu is ze nog fractievoorzitter van de partij in de gemeente.

Linkse wolk niet uitgesloten

De partij sluit in Groningen, waar traditioneel gezien de progressieve partijen de overhand hebben, geen coalitiepartners uit. Samenwerken met een 'linkse wolk' van partijen kan dus ook: 'Met iedere partij die Groningen liberaler maakt kunnen wij samenwerken', zegt Jacobs.

'Het gaat niet om wat je wil, maar wat je kunt'

Jacobs wil vooral een 'absolute versnelling in de woningbouw' realiseren, zegt Jacobs. 'Ook vinden we dat er heel veel mensen extra aan het werk moeten. Het is verdrietig om te horen dat zwembaden dichtgaan en terrassen sluiten vanwege het personeelstekort. Mensen moeten zo snel mogelijk aan de bak. Daarbij gaat het niet om wat je wilt, maar wat je kunt.'
De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 16 maart 2022.